"NIJE PITANJE DA LI ĆE, NEGO KADA ĆE VRATITI KRIM" Đokić: Ovo je jedini put, Rusija je izgubila inicijativu i ČEKAJU NJIHOV POTEZ
Rusija - Ukrajina, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"NIJE PITANJE DA LI ĆE, NEGO KADA ĆE VRATITI KRIM" Đokić: Ovo je jedini put, Rusija je izgubila inicijativu i ČEKAJU NJIHOV POTEZ

Planeta -

Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije,gostovali su u emisiji Puls Srbije i dali različite poglede u dešavanja u Srbiji kao i na frontu u Ukrajini.

Đokić smatra da se sve više koriste dronovi u Ukrajini radi slabije kontrole vazdušnog prostora.

- Čak ni ruski avioni ne lete mesecima iznad ukrajinske teritorije. Dronovi su najjeftiniji, i nisu toliko štetni, više su psihološki efekti, jer do poslednjeg trenutka ne vidi se da će se napad desiti - kaže Đokić.

Emil Zoronjić, Branimir Đokić
foto: Kurir tv

Zoronjić je ispričao o kakvom je modelu reč.

- Jednoj strani je mnogo lakše da napadne ovim oružjem, da bi druga strana ispalila raketu koja vredi troduplo više. Sve strane se utrkuju ko će da napravi bolji dron koji može da napravi bolji dron. Imali smo ukrajinske letelice, koje su stizale duboko u rusku teritoriju. Sve bespilotne letelice koje rade po sličnom principu, imaju koordinate koje prate, i to nije neki veliki udar, svakako je udar koji nanosi višestruku štetu - kaže Zornjić i smatra da ćemo tek gledati u budućnosti napade rojeva dronova.

Kada je reč o dronovima ko je tu napredniji? zanima voditelje.

- Ne znamo to, odgovara Đokić - ali je situacija izjednačena. Pitanje je koliko tih dronova mogu da dobiju. Rusi imaju ogroman problem sa dronovima, jer kupuju od Irana. Ukrajinci kupuju od Zapada, a i od Turske bajraktar dronove. To je, prosto, budućnost ratovanja - smatra Đokić.

02:53

RUSIJA - UKRAJINA

Zoronjić ističe da na samom terenu stagniraju obe strane.

- Rusi su zauzeli deo Bahmuta, ali nisu zauzeli ceo grad. Vagner je najavio da se povlači iz ovog grada, ali još uvek to nisu uradili, jer su konstantno pod paljbom od Ukrajine, sa neba. Imamo još jedan pravac o kome se ne priča južno od Donjecka, jedno selo koje Ukrajinci drže mesecima, a Rusi ne mogu tu da se probiju. Rusi nemaju izgleda da se tu probiju. Rusi imaju ofanzivnija dejstva, ali vidimo da to što rade, ide im na ruku. Iako se priča o kontraofanzivi kroz propagandu, mi vidimo da Ukrajinci čak i kada nisu u ofanzivi, dobro su se ukopali i Rusi ne mogu tek tako da ih osvoje - rekao je Zoronjić.

Kako će izgledati ukrajinska kontraofanziva, objasnio je Đokić.

- Najveći problem su oklopna vozila. Tenkovi su spremni za kontraofanzivu, kako će izgledati ofanziva, ono što možemo da pretpostavimo, ako i kada krenu u ofanzivu, imaju osam borbenih brigada prvog borbenog ešelona, obučenih u Italiji i dve koje su kasnije obučene. Kako procenjuju američki generali, nije pitanje da li će, nego kada će zauzeti Krim. Jedini način je da idu preko krimskog mosta. Oni već sada mogu da ga zauzmu, jer kažu da je odbrana slaba. Moraju da stave ogromnu protivvazdušnu odbranu da bi ga odbranili-.... Rusija je izgubila inicijativu u ovom ratu, a sada čekaju šta će Ukrajina da uradi, a oni su sve jači i što se tiče borbene tehnike i što se tiče morala - smatra Đokić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track