MLADIĆA UDARIO GROM U POZNATOM GRČKOM LETOVALIŠTU: Uzalud mu vikali sa plaže da izađe iz vode dok ne prođe nevreme
Foto: Shutterstock, Ilustracija

tragedija

MLADIĆA UDARIO GROM U POZNATOM GRČKOM LETOVALIŠTU: Uzalud mu vikali sa plaže da izađe iz vode dok ne prođe nevreme

Planeta -

Mladi turista iz Velike Britanije nastradao je kad ga je u moru kod grčkog ostrva Rodos udario grom.

Mladić (26) je prethodno prema navodima lokalnih medija ignorisao savete drugih plivača da izađe iz vode. Za sada nije tačno poznato da li je tokom grmljavine plivao ili veslao.

Smrtni slučajevi uzrokovani gromom su retki iako određeni faktori mogu povećati šanse da neko bude pogođen. Voda sprovodi elektricitet i veća je verovatnoća da će grom udariti u vodu nego u zemlju zbog čega se kupanje tokom grmljavine ne preporučuje.

Mladića je grom udario u moru juče oko 14 sati nadomak plaže Agija Agati.

Ekipa hitne pomoći došla je na mesto nesreće nakon čega je mladić prebačen u dom zdravlja u Arhanđelosu, međutim, uprkos naporima doktora ubrzo je preminuo.

Očevidac je opisao detalje tragedije na Rodosu.

- Kad sam mu prišao bio je potopljen sa licem nadole, a na licu su mu bili vidljivi tragovi opekotina. Odmah sam znao da je svaka sekunda ključna i počeo sam da ga vučem na obalu. Bio sam zabrinut da će mi se isto desiti jer je još padala kiša, ali nisam prestao - rekao je Vander Mačado (47) iz Brazila koji igra za lokalni fudbalski tim.

Smrtni slučajevi izazvani udarima groma su relativno retki, međutim, takvi incidenti se dešavaju i treba biti oprezan tokom ekstremnih vremenskih pojava poput grmljavine.

Između 2010. i 2019. godine prema jednoj naučnoj studiji bila su ukupno 23 smrtna slučaja uzrokovana udarima groma u Grčkoj. Studija je takođe primetila da se 91 odsto svih smrtnih slučajeva dogodilo između maja i septembra.

(Kurir.rs/Greekreporter/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja