DECA KOJA SU PRE MESEC DANA NESTALA U DŽUNGLI SU ŽIVA: Spasioci pronašli nove tragove 4 mališana koja su preživela pad aviona
Foto: Handout / AFP / Profimedia

nada i dalje postoji

DECA KOJA SU PRE MESEC DANA NESTALA U DŽUNGLI SU ŽIVA: Spasioci pronašli nove tragove 4 mališana koja su preživela pad aviona

Planeta -

Veruje se da je četvoro dece izgubljene u amazonskoj džungli nakon pada aviona pre skoro mesec dana još živo, navode vojni zvaničnici, dok se potraga nastavlja na nepristupačnom terenu.

Četvoro dece, od kojih najstarije ima 13 godina, a najmlađe 11 meseci, prema nezvaničnim informacijama luta džunglom nakon pada lake letelice na jugoistoku Кolumbije 1. maja.

Avionska nesreća je odnela živote majke dece Magdalene Mukutui Valensije odnosno pilota i jednog domorodačkog vođe. Deci međutim nije bilo ni traga kad je kolumbijska vojska izvukla olupinu.

Više od 100 muškaraca uključeno je u potragu za četvoro mališana, a zvaničnici koji predvode misiju navode da je "velika verovatnoća" da su deca još živa zbog tragova koje su pronašli.

Najnoviji nagoveštaj o mogućem mestu gde se deca nalaze je otisak stopala pronađen na blatnjavom tlu u džungli za koga vojni zvaničnici veruju da je otisak trinaestogodišnje Lesli koja je najstarije od nestale dece.

Spasioci su uz pomoć satelitskih snimaka otkrili put kojim su se deca kretala od olupine aviona, a spasioci su istovremeno naišli na neke od njihovih stvar, improvizovano sklonište, napola pojedeno voće...

Prošle nedelje su pronašli par cipela i pelenu.

- Na osnovu dokaza zaključili smo da su deca živa. Bilo bi ih lako pronaći da su mrtvi jer bi ih psi tragači pronašli - rekao je vođa spasilačkog tima general Pedro Sančez u ponedeljak za V radio.

Ujutro 1. maja, avion cesna 206 napustio je područje džungle poznatog kao Ararakuara i uputio se ka gradu San Hoze del Gvavijare u kolumbijskoj Amazoniji. Nekoliko minuta nakon početka putovanja od 350 kilometara pilot je prijavio probleme sa motorom i avion je nestao sa radara. Između 15. i 16. maja vojnici su pronašli tela tri odrasle osobe i ostatke aviona zaglavljene u gustom rastinju.

Kolumbija
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ali deca su nestala.

Oko 200 vojnika i starosedelaca prečešljavalo je gustu džunglu od nekih 320 kvadratnih kilometara. Vazduhoplovstvo je bacilo 10.000 letaka u šumu sa uputstvima na španskom i dečjem domorodačkom jeziku Huitoto govoreći im da ostanu na mestu.

Leci su takođe uključivali savete za preživljavanje, a vojska je ispustila pakete sa hranom i flaširanu vodu za decu.

- Vojska je u nedelju postavila moćne reflektore sa dometom do tri kilometra u tom području kako bi maloletnici mogli da nam priđu - rekao je član tima za pretragu pukovnik Fausto Avelaneda.

Spasioci su takođe emitovali poruku koju je snimila baka dece pozivajući ih da ostanu na mestu kako bi ih vojnici pronašli.

General Sančez je rekao da je tim za pretragu verovao da je došao na 100 metara od dece, ali da su ih oluje odnosno gusta vegetacija i močvarni teren sprečili da ih nađu.

Helikopteri vazduhoplovnih snaga i satelitski snimci se koriste u potrazi u oblasti u kojoj žive mnogi predatori, ali i naoružane grupe koje švercuju drogu i terorišu lokalno stanovništvo.

Članovi domorodačke zajednice prema navodima lokalnih medija održavaju tradicionalne ceremonije i traže od džungle da se odrekne dece.

Na fotografijama koje je objavila vojska među granama na zemlji se vide cipele i gumice za kosu. Pre otkrića skloništa primećeni su bebina flaša za piće i napola pojedeni komadi voća.

Deca su inače iz zajednice starosedelaca Huitoto koja su poznata po tome što žive u harmoniji sa džunglom. Zajednica razvija veštine u lovu i ribolovu što je možda pomoglo deci da prežive.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track