SMRT MALE URSULE (10) I DALJE BOLNA TEMA U NEMAČKOJ: Muškarac osuđen doživotno zbog njene otmice sada će biti PUŠTEN NA SLOBODU
Foto: Printscreen Stern.de

verner mazurek robijao 15 godina

SMRT MALE URSULE (10) I DALJE BOLNA TEMA U NEMAČKOJ: Muškarac osuđen doživotno zbog njene otmice sada će biti PUŠTEN NA SLOBODU

Planeta -

Nemački sud doneo je odluku koja je mnoge šokirala: Verner Mazurek (73), osuđen na doživotni zatvor zbog otmice Ursule Herman koja je rezultirala smrću, trebalo bi da bude pušten na slobodu posle 15 godina provedenih u zatvoru.

"U sredu je doneta odluka da će dalje izvršenje krivičnog pritvora biće obustavljeno 7. juna", rekao je njegov advokat Volter Rubač za Bild.

To znači da bi Mazurek mogao da bude na slobodi već 7. juna ukoliko javno tužilaštvo Augzburga ne uloži žalbu. Bild prenosi da je malo verovatno da će se to dogoditi.

"Nakon što je javno tužilaštvo podnelo zahtev za uslovnu kaznu, ne očekujem pritužbu", dodao je njegov advokat.

Mazurek je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2010. godine zbog otmice koja je rezultirala smrću.

On je u septemrbu 1981. godine oteo Ursulu Herman (10), zaključao je u kutiji i zakopao je. Devojčica je umrla malo posle toga.

Mazurek je od njenih roditelja zahtevao otkupninu od dva miliona nemačkih maraka. Nemački medij piše da i dalje postoji sumnja u njegovu krivicu i da je presuda slaba.

Kada ga je Bild posetio u zatvoru u aprilu, i dalje je tvrdio da je nevin.

"Ukradeno mi je 15 godina života. Kada izađemo odavde, svima ću dokazati svoju nevinost", rekao je on.

U zatvoru je već planirao kako će mu izgledati život na slobodi.

"Već imam stan i auto", rekao je Mazurek i dodao da je sve spremno. Osuđeni ubica želi da ide u "lov", a njegov cilj je da pronađen "pravog" ubicu.

Slučaj Ursule Herman

Ursula je oteta sa svog bicikla dok se vraćala kući, vučena oko 800 metara kroz šumu i zatvorena u kutiju. Dva dana nakon otmice, upućeni su zagonetni pozivi njenoj kući, koji su se sastojali samo od radio džingla.

Posle tri dana stigla je poruka o otkupnini, očigledno kasnije nego što su kidnaperi nameravali, u kojoj je traženo 2 miliona nemačkih maraka i objašnjenje da je džingl trebalo da izazove odgovor da ili ne u vezi sa plaćanjem otkupnine.

U sledećem pozivu, Ursulina majka je potvrdila da će otkup biti plaćen, ali nije dobila nikakvu povratnu reakciju od kidnapera. Umesto toga, u ponedeljak, 21. septembra, stiglo je pismo sa uputstvima za plaćanje otkupnine za lokaciju koja nije navedena. Otkupnina je prikupljena, ali dalje instrukcije nisu stigle.

Dve nedelje nakon njenog nestanka, pokrenuta je potraga u šumi u kojoj je nestala. Nakon četiri dana pretrage, policija je pronašla njeno telo u kutiji zakopanoj u šumi.

Napadač je unapred isplanirao otmicu. U drvenu kutiju stavio je namirnice i knjige, dok je na poklopac pričvrstio ventilacioni sistem.

Međutim, sistem za ventilaciju koji je sam izgradio nije radio. Prema kasnijem izveštaju, Ursula se ugušila posle 30 minuta do najviše pet sati i verovatno je bila pod sedativima.

Istraga je identifikovala Vernera Mazureka, komšiju porodice, kao osobu od interesa u slučaju. Istraga je otkrila da je imao veštine i motiv, ali je imao i alibi. Međutim, njegov prijatelj, Klaus Pfaffnger rekao je policiji da ga je Mazurek unajmio da kopa rupu u šumi, ali je kasnije odbacio svoju tvrdnju. Slučaj je stao, bez napretka do 2007. godine. Kako se približavao rok zastarelosti od 30 godina, Mazurek je stavljen pod nadzor i na kraju uhapšen i optužen, zajedno sa svojom suprugom. U to vreme, Pfafinger je bio mrtav.

Suđenje iz 2008. uvelo je Pfafingerove izjave i forenzičke dokaze da je kasetofon pronađen u Mazurekovoj kući mogao biti uređaj koji se koristio za puštanje radio džingla u pozivima Hermanovima.

Mazurek je optužen i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ali je njegova žena oslobođena.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track