UDARNA PESNICA: Ukrajinsku ofanzivu vodiće jedinice naoružane i obučene u NATO zemljama
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

UDARNA PESNICA: Ukrajinsku ofanzivu vodiće jedinice naoružane i obučene u NATO zemljama

Planeta -

Udarnu pesnicu najavljivane ukrajinske ofanzive činiće trupe koje ne samo da su naoružanje NATO oružjem, već su i prošle višemesečnu obuku u zemljama članicama tog saveza, piše "Vašington post".

Novoformirana 47. Odvojene mehanizovana brigada za sledeću fazu sukoba pripremala se u vojnim bazama u Nemačkoj, gde su obučavani "najnaprednijim taktikama ratovanja".

Kako navodi američki list, pripadnici te jedinice prošli su kroz simulacije situacija sa kojima bi mogli da se nađu u stvarnosti.

"Razumete širu sliku, kako stvari funkcionišu. Razumete gde su vam nedostaci. A mi vodimo računa o tome šta nismo uspeli da ostvarimo tokom simulacija", opisao je zamenik komandanta Ivan Šalamaha proces obuke.

Ratne igre su sada gotove, a pripadnici 47. mehanizovane brigade raspoređeni su nedaleko od linije fronta. Oni su naoružani NATO oružjem, između ostalog i američkim oklopnim vozilima "Bredli".

Kontraofanziva će biti najveći test američke strategije slanja naoružanja i obučavanja Ukrajinaca da se bore kao Amerikanci, navodi "Vašington post".

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov to je nazvao "sledećim stepenom" bezbednosne saradnje. Ujedinjeno Kraljevstvo je, na primer, od prošlog leta obučilo više hiljada ukrajinskih vojnika.

Ukrajinska Vojska
foto: Shutterstock, AP/Kim Junbeom

Sada se, ipak, čitave jedinice šalju u Nemačku kako bi "naučili da dejstvuju zajedno", rekao je ukrajinski ministar odbrane.

Kritičari zapadnog modela obuke ukrajinskih trupa navode da Kijevu i dalje nedostaju ključni elementi takve strategije, pre svega avioni zapadne proizvodnje. Vašington je rekao da neće sprečavati treće zemlje koje žele da pošalju avione F-16 Ukrajini, ali Kijev njih neće dobiti na vreme za kontraofanzivu.

Jedan od ciljeva obuke je priprema ukrajinskih snaga za ofanzivu, nakon što su poslednjih godina uglavnom bili usredsređeni na odbranu svojih pozicija. To je slučaj i sa vojnicima koji su se borili u Donbasu pre početka Specijalne vojne operacije.

Kako navodi "Vašington post", ukrajinski oficiri koji su prošli obuku NATO-a u godinama nakon izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini 2014. godine predvodili su ofanzivu u Harkovskoj oblasti prošlog septembra.

Ukrajina, Ukrajinska vojska, Rat u Ukrajini
foto: AP/Kostiantyn Liberov

Na obuci u Nemačkoj, glavni deo simulacije bila je ofanziva, rekao je za taj američki list ukrajinski vojnik sa nadimkom Tovariš.

"Bili smo u konstantnom kontaktu sa njihovim oficirima i vojnicima koji su nas obučavali", rekao je on. "Tu su bili i prevodioci, tako da smo mogli da im postavljamo pitanja. Nije bilo pitanja na koje nisu dali odgovor. Sve je bilo na veoma viskom nivou, koji i mi moramo da dostignemo."

Ukrajinska 47. mehanizovana brigada započela je kao bataljon koji su predvodili Šalamaha i Valerij Markus, poznati veteran i Instagram zvezda sa više od 450.000 pratilaca na toj društvenoj mreži. Vremenom, on je narastao do brigade.

"Shvatio sam da zaista postoji prilika da se stvori nešto — nešto zanimljivo, nešto važno, što bi onda moglo da preraste u nešto mnogo veće", rekao je Markus.

Iako još uvek nije testirana na bojnom polju, ta brigada je naoružana isključivo sa zapadnim naoružanjem i obučena u zapadnim zemljama.

Kurir.rs/RT/Vašington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track