EVO KOLIKO ĆE TRAJATI RAT U UKRAJINI: Ovo je procena Pentagona!
Foto: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

EVO KOLIKO ĆE TRAJATI RAT U UKRAJINI: Ovo je procena Pentagona!

Planeta -

General Mark Mili, šef Komiteta načelnika štabova Pentagona, kaže da je Ukrajina dobro pripremljena da nastavi bitku protiv ruske invazije, iako se iz povećanja borbi u navedenoj zemlji može izvući malo zaključaka. Napomenuo je da će rat biti dug.

Mili je ovo izjavio na američkom groblju u Normandiji gde je sahranjeno oko 9.400 vojnika koji su poginuli pre 79 godina na "Dan D", 6. juna 1944. godine. Naveo je za Asošijeted pres da je na Ukrajini da objavi da li je počela sa kontraofanzivom, napominjući da su ukrajinske trupe spremne za borbu.

"Postoje aktivnosti širom Ukrajine koju je okupirala Rusija i borbe su se pojačale. Naša procena je da je ukrajinska vojska dobro pripremljena za šta god da uradi. Oni biraju da se bore u ofanzivnoj borbi ili u odbrani, dobro su pripremljeni", kazao je.

Prema njegovom mišljenju, kako vreme bude odmicalo borbe će varirati. "Kao u bici za Normandiju ili bilo kojoj drugoj velikoj bici, i u ratovanju bude situacija kad se dobija i kad se gubi. Biće dana kada ćete videti mnogo aktivnosti i biće dana kada ćete možda videti vrlo malo aktivnosti. Biće ofanzivnih i odbrambenih akcija. Dakle, ovo će biti borba napred-nazad u dužem vremenskom periodu", rekao je Mili.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara 2022. godine, snage Moskve zauzele su deo teritorije Ukrajine zaključno sa gradom Bahmutom, a prošle noći potopljena je Kahovska brana, kojom je nastala velika šteta za obe strane. Sama šteta na terenu je ogromna, a velika opasnost preti ljudima koji žive u naseljima koje je reka Dnjepar poplavila i koje će tek poplaviti. I jedna i druga strana međusobno se optužuju da su uništile branu.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track