VOZIO 82 SAT TAMO GDE JE DOZVOLJENO 50: Finski multimilioner zbog prekoračenja brzine kažnjen sa čak 121.000 evra
Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

oduzeta mu vozačka na 10 dana

VOZIO 82 SAT TAMO GDE JE DOZVOLJENO 50: Finski multimilioner zbog prekoračenja brzine kažnjen sa čak 121.000 evra

Planeta -

Finski multimilioner Anders Viklef (76) kažnjen je sa 121.000 evra zbog prebrze vožnje, pošto je prekoračio brzinu za 30 kilometara na čas u odnosu na dozvoljenu. U Finskoj se kazne izriču prema prihodu prestupnika, ali i ranijim prekršajima.

Viklef je za „Nia Aland“, novine sa Olandskih ostrva, autonomnoj finskoj regiji u Baltičkom moru, rekao da mu je žao i da je počeo da usporava, ali da pretpostavlja da se to nije dogodilo dovoljno brzo.

Viklef, predsednik i osnivač holding kompanije čiji su godišnji prihodi 350 miliona evra, rekao je da se ograničenje brzine „iznenada“ promenilo sa 70 km/h na 50 km/h, u trenutku dok je on vozio 82 km/h.

Kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodima prestupnika, što policija može odmah da proveri telefonom tako što se povezuje sa centralnom bazom podataka poreskih obveznika.

Činjenica da je Viklef prethodno dva puta kažnjen zbog prekoračenja brzine bila je otežavajuća okolnost. Oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana.

Biznismen, po kome je Viklef Holding Arena dobila ime, glavni stadion ostrva u regionalnoj prestonici Mariehamnu, kažnjen je sa 63.680 evra 2018. godine, pet godina nakon što je dobio kaznu od 95.000 evra za isti prekršaj.

Finska izriče kazne prema kliznom principu za niz prekršaja, a kažnjavanje je progresivno, što znači da je kazna veća što prestupnik više zarađuje.

Smatra se da je Švajcarska, koja koristi sličan sistem kažnjavanja, izrekla najveću saobraćajnu kaznu – 3.600 franaka dnevno tokom 300 dana, ili oko 1,1 milion evra, za švedskog vozača koji je uhvaćen da vozi 290 km/h između Berna i Lozane.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track