ISTRAŽIVAČ 93 DANA PROVEO U KAPSULI U DUBINAMA OKEANA: Telo doživelo neverovatne promene DOKTORI GLEDAJU I NE VERUJU (VIDEO)
Foto: YouTube/WPLG Local 10

studija

ISTRAŽIVAČ 93 DANA PROVEO U KAPSULI U DUBINAMA OKEANA: Telo doživelo neverovatne promene DOKTORI GLEDAJU I NE VERUJU (VIDEO)

Planeta -

Penzionisani doktor američke mornarice Džozef Dituri (55) proveo je više od tri meseca u kapsuli od 30 kvadratnih metara u dubinama Atlantskog okeana kako bi istraživao posledice pritiska na ljudsko telo.

Istraživač tvrdi da je to što je proveo pod vodom 93 dana vratilo "sat" unazad i da je sada 10 godina mlađi.

Vreme pod vodom bilo je deo studije za istraživanje posledica okruženja pod pritiskom na ljudski organizam. Takođe mu je pružilo priliku da obori prethodni svetski rekord u životu pod vodom od 73 dana.

Lekari su pregledali njegove vitalne organe kad je izašao na površinu i izmerili telomere - DNK sekvencu koja se vezuje za kraj hromozoma. Telomeri se obično smanjuju kako starimo, ali Diturijevi su sada 20 odsto duži nego što su bili kad je potopljen u martu. Dituri ističe da takođe ima 10 puta više matičnih ćelija nego na početku istraživanja.

Drugi korisni efekti boravka u dubokom moru bili su to što sada ima između 60 i 66 odsto dubokog REM sna tokom noći, holesterol mu je pao za 72 poena, a njegovi markeri inflamacije su prepolovljeni.

Britanski "Miror" piše da se ogromna promena u njegovom fizičkom zdravlju pripisuje pritisku za koji je već poznato da ima niz pozitivnih efekata. Jedan sličan oblik tretmana je hiperbarična komora koja poboljšava zdravlje mozga i dovodi do bolje kognicije.

Dituriju je istraživanje omogućilo da vidi kako ljudsko telo reaguje na okolinu pod pritiskom u dužem vremenskom periodu.

"Miror" piše i da je boravak u njegovoj kapsuli sličan onom što će iskusiti astronauti kad budu putovali na Mars.

DOKTOR ŽIVI U PODVODNOM HOTELU

Za mesto istraživanja Dituri je izabrao prvi podvodni hotel na svetu.

Hotel je otvoren 1986. godine u bivšoj istraživačkoj laboratoriji na dnu Emerald beja na Floridi. Njegov apartman ima dve spavaće sobe i potpuno opremljenu kuhinju i telefon.

Misija doktora Ditorija, koji na društvenim mrežama koristi pseudonim Dr Dip, počela je 1. marta i trajaće do 9. juna.

- Potrebno vam je jedno od ovakvih mesta koje je odsečeno od spoljnih aktivnosti. Pošaljite ljude ovde dole na dvonedeljni odmor da se opuste i iskuse dobrobiti hiperbarične medicine - rekao je Dituri "Dejli mejlu" o kapsuli koju je 93 dana zvao svojom kućom.

Tokom boravka na dnu okeana vežbao je sat vremena pet dana u nedelji, ali je mogao samo da koristi trake za vežbanje. Nedeljama kasnije i dalje je održavao masu koju je razvio ispod površine. Dituri je rekao da mu se metabolizam povećao što je omogućilo njegovom telu da postane "vitkije".

Njegove matične ćelije, koje se već smatraju načinom preokreta vidljivog starenja, umnožile su se deset puta.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track