SATELITI OTKRILI MOĆNE RUSKE TVRĐAVE NA PRVIM LINIJAMA FRONTA: Postoji samo JEDAN NAČIN da ukrajinske snage probiju odbranu
Foto: Kurir Tv

analiza

SATELITI OTKRILI MOĆNE RUSKE TVRĐAVE NA PRVIM LINIJAMA FRONTA: Postoji samo JEDAN NAČIN da ukrajinske snage probiju odbranu

Planeta -

Sateliti su poslednjih nekoliko meseci snimili rovove i takozvane zmajeve zube koje Rusi intenzivno grade iščekujući dugonajavljivanu ukrajinsku protivofanzivu.

Ruske snage su izgradile impresivnu mrežu rovova i barijera širom Ukrajine, ali postavlja se pitanje koliko je to zapravo efikasno.

- Rusi su uspeli da se ukopaju u duboke odbrambene linije. Njihove trupe takođe su napravile mnogo različitih i prilično naprednih minskih polja u Ukrajini - rekao je nedavno generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Koncept rovovskog rata mnoge asocira na bitke iz Prvog svetskog rata, ali penzionisani oficir američke vojske, Džon Spenser, tvrdi kako su rovovi i dalje "vrlo efikasna taktika" za zadržavanje terena iako se ne koriste tako često kao što je to bio slučaj u prošlom veku.

- Rovovi su danas ređi jer vojske ipak imaju sposobnost manevarskog ratovanja. Prodor se stvara zajedničkim korišćenjem tenkova i aviona odnosno radija - objašnjava Spenser.

Gaj Mekkardli, vojni stručnjak, dodaje kako njega lično nimalo ne iznenađuje to što se širom Ukrajine širi mreža ruskih rovova, a prve linije fronta u međuvremenu uglavnom ostaju statične.

- Rovovski rat vode obe strane u ovom sukobu. Ni Rusi ni Ukrajinci trenutno ne mogu da napreduju, a ne žele da se povuku. Slično je kao u Prvom svetskom ratu. Ako nemate mnogo nadmoćnije snage baš i nemate izbora. Možete samo pokušati da bombardujete neprijatelja - izjavio je stručnjak.

No za razliku od Prvog svetskog rata vojske danas imaju dronove.

- Bespilotne letelice i te kako mogu zakomplikovati rovovsko ratovanje, ali jedinice u rovovima još se mogu okrenuti dodatnim metodama prikrivanja. Jedna od njih su teške mreže kako ih dronovi ne bi otkrili. No kad se rovovski položaji lociraju vojska postaje vrlo ranjiva i mnogo je izloženija neprijateljskoj vatri. Zato ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opet od Zapada traži borbene avione koji bi mu mogli dati neverovatno važno oružje za gađanje Putinove vojske - kaže Spenser.

A s obzirom na to da se Rusija već neko vreme muči s regrutovanjem novih vojnika rovovsko ratovanje u Ukrajini uskoro bi moglo dobiti još težu dimenziju.

- Rusi su izgradili dobre linije rovova, ali nemaju vojsku koja bi bila u tim istim rovovima - izjavio je Spenser.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track