RUSKI VOJNICI MASOVNO NAPUŠTAJU POLOŽAJE KOD HERSONA ZBOG POPLAVA: Beže kroz DUBOKU VODU jedan za drugim! POVLAČE SE 15 KM (VIDEO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Twitter

neverica

RUSKI VOJNICI MASOVNO NAPUŠTAJU POLOŽAJE KOD HERSONA ZBOG POPLAVA: Beže kroz DUBOKU VODU jedan za drugim! POVLAČE SE 15 KM (VIDEO)

Planeta -

Ruske trupe ubrzano napuštaju položaje kod Hersona zbog pucanja brane Kahovka!

Natalija Humenjuk, portparolka južne komande ukrajinske vojske, navela je danas da su poplave izazvane uništenjem brane hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine prinudile ruske trupe u Hersonskoj oblasti da se povuku pet do 15 kilometara.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se povlačenje ruskih vojnika koji se pod punom ratnom opremom probijaju kroz vodu do pojasa.

- Okupatori napuštaju prvu liniju odbrane u Hersonskoj oblasti do pojasa u vodi - navodi se ispod snimka.

Ruske trupe su od februara 2022. godine inače bile stacionirane na manje od 100 metara od brane Kahovka, a navodno su imale direktan pristup kroz katakombe HE. Nakon povlačenja iz Hersona Rusija je povećala svoje prisustvo na brani Кahovka pretvorivši celu južnu obalu Dnjepra u tvrđavu.

Najbliži položaj ukrajinske vojske nalazio se navodno oko kilometar i po severno od Kahovke.

Brana je pukla pod nerazjašnjenim okolnostima u utorak posle velike eksplozije ispuštajući naglo do 18 milijardi kubnih metara vode u donji tok Dnjepra.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je posetio poplavljenu južnu oblast Hersona i razgovarao o situaciji posle uništenja brane Kahovka.

Više od 14.000 kuća u 15 gradova i naselja u Hersonskoj oblasti poplavljeno je u prethodnih 48 sati, nastradalo je najmanje troje ljudi, a voda je danas počela da se povlači.

- Nivo vode nastavlja da opada, ne tako brzo koliko bismo želeli, ali je već metar i 20 cm niži, možda i više, vode definitivno nema, polako se povlači, predviđamo da će se ovaj proces ubrzati - rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

Ukrajinski zvaničnici navode da je oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti na jugu Ukrajine pod vodom, a od toga se 68 odsto nalazi na levoj obali reke Dnjepar koju kontroliše Moskva.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track