JEZIVO OTKRIĆE U POLJSKOJ! Otkrivena masovna grobnica sa 400 raskomadanih skeleta: Meštani verovali da se samo tako SKIDA KLETVA
Foto: Shutterstock/Microgen

užas

JEZIVO OTKRIĆE U POLJSKOJ! Otkrivena masovna grobnica sa 400 raskomadanih skeleta: Meštani verovali da se samo tako SKIDA KLETVA

Planeta -

Masovna grobnica sa više od 400 skeleta osoba za koje se verovalo da su nakon smrti postali vampiri pronađena je u Poljskoj.

Sumorno otkriće tokom radova na putu u selu Luzino na severoistoku zemlje pokazalo je da su neki od 450 skeleta bili obezglavljeni i da su im lobanje stavljene između nogu, a novčić u usta. Veruje se da je to bila uobičajena praksa u tom regionu tokom 19. veka kako bi se uklonila takozvana vampirska kletva.

Arheolozi navodi da su stanovnici tog kraja verovali da mrtvi mogu da ustanu iz groba i da to može da se spreči samo odsecanjem glave.

- Verovalo se da je pokojnik vampir ako mu član porodice umre ubrzo nakon sahrane. Zbog toga su meštani posle sahrane iskopavali grob i pokojniku odsecali glavu koju su mu potom stavljali među noge. Otkrili smo i primer obezglavljene žene. Lobanja deteta bila je položena na njena nedra - navodi arheolog Macej Stromski i dodao da su istraživači u 30 odsto otkrivenih grobova takođe pronašli cigle postavljene pored nogu i ruku odnosno glave pokojnika.

Arheolozi su prošlog septembra u Poljskoj pronašli ostatke "ženskog vampira" prikovane za zemlju srpom preko grla i nožnim prstom sa katancom kako bi se "sprečilo da se vrati iz mrtvih". Istraživači su takođe naveli da ostaci skeleta, pronađeni tokom arheoloških radova na groblju iz 17. veka u selu Pien, imaju svilenu kapu na glavi što ukazuje da je pokojnica imala visok društveni status.

Zapisi o "živim mrtvacima" datiraju još iz 11. veka.

Meštani su se plašili da će neki pokojnici nakon sahrane probiti put na površinu kao čudovišta koja piju krv i terorisati žive. Nije neuobičajeno da se u regionu pronađu mesta sahranjivanja gde je metalna šipka zabijena kroz lobanju pokojnika. Ljudi su u to vreme verovali da je to jedan od načina da se osigura da osoba ostane mrtva.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track