POZNATI SERIJSKI UBICA PRONAĐEN MRTAV U ZATVORU: Teodor Kačinski SEJAO STRAH skoro 20 godina! ZLI GENIJE UBIJAO SAMO PROFESORE
Foto: Profimedia, FBI

unabomber

POZNATI SERIJSKI UBICA PRONAĐEN MRTAV U ZATVORU: Teodor Kačinski SEJAO STRAH skoro 20 godina! ZLI GENIJE UBIJAO SAMO PROFESORE

Planeta -

Serijski ubica Teodor Kačinski poznat po nadimku Unabomber umro je u zatvoru, prenosi AP.

Poznati serijski ubica Kačinski je pronađen mrtav oko 8 sati ujutru u saveznom zatvoru u Severnoj Karolini. Uzrok smrti za sada nije poznat.

Kačinski je premešten u zatvorsku medicinsku ustanovu u Severnoj Karolini nakon što je dve decenije proveo u zatvoru u Koloradu zbog serije bombaških napada koji su bili usmereni na naučnike.

Teodor Džon Kačinski je rođen 22. maja 1942. u Čikagu gde se kao čudo od deteta isticao od ranih godina. Na testu inteligencije u petom razredu imao je koeficijent inteligencije 167.

Theodore Kaczynski
foto: FBI

Na Harvard je primljen je sa 16 godina, tamo je i diplomirao, a potom je na Univerzitetu Mičigen doktorirao matematiku. Postao je asistent na Berkliju sa 25 godina, ali je dao otkaz dve godine kasnije.

Theodore Kaczynski
foto: Profimedia

Od 1978. do 1995. godine Kačinski je poslao 16 paketa bombi na adrese univerziteta i avio-kompanija, pritom je ubio troje, a povredio 23 osobe.

Kačinski je poslao pismo Njujork tajmsu 24. aprila 1995. i obećao da će odustati od terorizma ako Tajms ili Vašington post objave njegov manifest "Industrijsko društvo i njegova budućnost" koji je poznat i kao Unabomberov manifest. Tvrdio je da njegovi bombaški napadi jesu bili ekstremni, ali i potrebni da se privuče pažnja ka urušavanju ljudskih sloboda zbog potrebe modernih tehnologija kojima treba velika organizacija.

FBI je zagovarao objavu manifesta Kačinskog nakon čega se javila njegova snaja, a nakon nje i njen muž, Teodorov brat, koji su prepoznali njegova uverenja i stil pisanja i to prijavili policiji.

Osuđen je na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track