OGLASILE SE SIRENE, PODIGNUTI BORBENI AVIONI: Ključa na dalekom istoku, kineski lovci prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza
Foto: Shutterstock

uzbuna na tajvanu

OGLASILE SE SIRENE, PODIGNUTI BORBENI AVIONI: Ključa na dalekom istoku, kineski lovci prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza

Planeta -

Tajvanske vazduhoplovne snage krenule su u akciju u nedelju nakon što su uočile 10 kineskih ratnih aviona kako prelaze osetljivu sredinu Tajvanskog moreuza, a ostrvsko ministarstvo odbrane saopštilo je da četiri kineska ratna broda takođe vrše borbene patrole.

To je drugi put za manje od nedelju dana da je Tajvan prijavio obnovljenu kinesku vojnu aktivnost, nakon što je u četvrtak 37 kineskih vojnih aviona uletelo u zonu protivvazdušne odbrane ostrva, od kojih su neki potom poleteli ka zapadnom Pacifiku.

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan svoju teritoriju, redovno je letela svojim vazduhoplovnim snagama u blizini ostrva u poslednje tri godine, ali ne u tajvanski teritorijalni vazdušni prostor, prenosi hrt.hr.

U kratkom saopštenju, ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je otkrilo 24 aviona kineske avijacije, uključujući lovce J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i bombardere H-6.

Nije precizirano kuda su tačno leteli avioni, ali je rečeno da je 10 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza koji razdvaja dve strane, što je ranije služilo kao nezvanična barijera, iako Kina kaže da to ne priznaje i da je rutinski prešao granicu od prošle godine .

Četiri broda kineske mornarice takođe su angažovana u "zajedničkim patrolama borbene gotovosti", dodalo je ministarstvo, ne navodeći detalje.

Tajvan je poslao svoje lovce i raspoređene brodove i kopnene raketne sisteme da nadgledaju, rekao je on, koristeći tipične formulacije za to kako reaguje na takve kineske aktivnosti.

Kina je u aprilu održala vojne vežbe oko Tajvana nakon putovanja u Sjedinjene Države tajvanskog predsednika Cai Ing-vena.

Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu i kaže da samo Tajvanski narod može odlučiti o svojoj budućnosti.

Kurir.rs/hrt.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track