OTKRIVENO KAKO SU DECA PREŽIVELA 40 DANA SAMA U DŽUNGLI Pet nedelja ih u životu održavala ONA! Jedna stvar je bila presudna (FOTO)
Foto: AP

pronašli ih nakon pada aviona

OTKRIVENO KAKO SU DECA PREŽIVELA 40 DANA SAMA U DŽUNGLI Pet nedelja ih u životu održavala ONA! Jedna stvar je bila presudna (FOTO)

Planeta -

Četvoro mališana, koji su pronađeni živi na jugu Kolumbije, pet nedelja nakon što je avion kojim su putovali srušio u gustoj džungli, nalaze se u bolnici u Bogoti i u stabilnom su stanju.

Deca su izmučena, ali srećna, kažu njihovi rođaci koji ne mogu da opišu sreću što su mališani pronađeni nakon više od 40 dana.

- Videla sam svoje unuke. Najvažnije, imaju života u sebi. Iako su veoma iscrpljeni, u dobrim su rukama - rekla je njihova baka Fidensio Valensija.

I deda mališana je presrećan.

Kolumbija, Džungla
foto: AP

"Srećni su što vide svoju porodicu. Dobri su. Oni su deca divljine, znaju kako da prežive u džungli", govori ponosni deda.

Deca, koja su pripadnici plemena Uitoto, spasena su u petak nakon što su 40 dana tumarali u džungli. Jednogodišnja Kristina, Soleini (9) i Tijen Norijel (4) živi su zahvaljujući svojoj sestri Lesli (13), koja je prava heroina.

- Preživeli su tako što su jeli brašno, koje su pronašli u avionu, i onda su jeli semenke - priča deda.

I baka kaže da je borbenost njene najstarije unuke bila presudna da deca prežive u strahotama džungle.

Kolumbija, Džungla
foto: AP

- Obično je ona čuvala braću i sestre kad im je mama bila na poslu. Davala im je da jedu to brašno, nešto hleba što je bilo i bobice koje su pronašli - priča baka.

Decu su pronašli na oko pet kilometara od olupine aviona cesna kojom su deca sa majkom i još dvoje odraslih leteli.

Prema Nacionalnoj organizaciji američkih indijanskih naroda Kolumbije, važan faktor koji je igrao ulogu u njihovom opstanku je činjenica da su autohtoni.

"Upravo ta posebna veza sa prirodom ih definiše. Opstanak ove dece je svedočanstvo o znanju i odnosu koji autohtoni ljudi održavaju sa prirodom, veza koja se uči još od vremena kada su u majčinoj utrobi“, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track