DRAMATIČAN SNIMAK SA FRONTA: Vojnici se povlače, veruju da je spas blizu, ali onda iz šume izlaze pripadnici ZLOGLASNE JEDINICE
Foto: Printscreen

šokantno

DRAMATIČAN SNIMAK SA FRONTA: Vojnici se povlače, veruju da je spas blizu, ali onda iz šume izlaze pripadnici ZLOGLASNE JEDINICE

Planeta -

Ukrajinski izviđački dron snimio je trenutak kad tri ruska vojnika navodno pucaju na grupu pripadnika ruskih snaga koja se povlači sa fronta.

Na snimku koji traje 14 sekundi vide se tri naoružana ruska vojnika kako iskaču iz drvoreda i staju ispre grupe koja trči ka njima preko polja.

Vojnici koji se povlače izgledaju iscrpljeni i deluje da pojedini od njih jedva stoje. Može se videti i da neki spuštaju šlemove na zemlju kad vide da se trojac pojavljuje.

Situacija se međutim dramatično menja u sekundi.

Vojnici koji su izašli iz šumarka iznenada pucaju u vazduh dok vojnici koji su bežali padaju na zemlju i počinju da puze. Potom se vidi kako trojac nišani u njihovom pravcu, međutim, nije jasno da li su i otvorili vratu. Na kraju snimka se vidi kako prolaze između nepomičnih tela, ali i dalje nije jasno da li vojnici koji su se povlačili upucani ili im je naređeno da se ne pomeraju.

Dejli mejl nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, a zvaničan Telegram kanal ministarstva unutrašnjih poslova navodi da je autentičan i da se vidi kako takozvana jedinica za sprečavanje povlačenja puca na ruske vojnike koji beže sa bojišta.

Snimak je inače prvi objavio kanal "Nađite svoje" koji je nastao uz podršku ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova za deljenje fotografija i snimaka ruskih vojnika, zarobljenih ili ubijenih, kako bi se pomoglo njihovim rođacima da ih identifikuju.

Ukrajinska nezavisna informativna agencija (UNIAN) takođe je saopštila da je potvrdila autentičnost snimka.

Takozvane trupe za sprečavanje povlačenja su jedinice koje imaju zadatak da spreče vojnike da pobegnu sa borbenog polja pa čak koristeći smrtonosne metode ako je potrebno. Ministarstvo odbrane Ukrajine je ranije saopštilo da je takve trupe Rusija razmeštala mesecima.

- Takve jedinice prete da će pucati u sopstvene vojnike koji se povlače kako bi iznudili ofanzivu i korišćene su u prethodnim sukobima - navelo je ranije Ministarstvo odbrane.

Izveštaji o jedinicama za sprečavanje povlačenja stizali su tokom višemesečnih borbi za Bahmut, a Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Vagnera, navodno je javno zapretio da će pogubiti dezertere.

Dejli mejl podseća da je sovjetski lider Josif Staljin koristio takve jedinice u Drugom svetskom ratu kao deo svoje naredbe: "Niko se ne vraća"'.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track