HOROR IZRONIO IZ BLATA: Zastrašujuće scene na obalama Dnjepra nakon povlačenja vode NEKE GLAVE I DALJE IMAJU ŠLEM (VIDEO)
Foto: AP/Ukraine's Presidential Office, Twitter/UKikaski

užas

HOROR IZRONIO IZ BLATA: Zastrašujuće scene na obalama Dnjepra nakon povlačenja vode NEKE GLAVE I DALJE IMAJU ŠLEM (VIDEO)

Planeta -

Pražnjenje ogromnog rezervoara uz Dnjepar, koje je nastupilo kao rezultat rušenja brane u Novoj Kahovki prošle nedelje, dovelo je do otkrivanja ostataka nemačkih vojnika koji su podsetnik da se tu odigrala jedna od najvećih bitaka Drugog svetskog rata.

Snimci koji su se pojavili sa jedne i druge strane Dnjepra gde se nalazio ogroman rezervoar pokazuju lobanje sa šlemovima na glavi u mulju.

Istoričari veruju da se radi o ostacima vojnika koji su poginuli u velikoj bici pre 80 godina i podsetnik su burne prošlosti tog područja.

Bitka na Dnjepru bila je jedna od najvećih sovjetskih ofanzivnih operacija u Drugom svetskom ratu i odlučujuća pobeda na Istočnom frontu.

Sovjetski protivnapad na nemačku armiju uključivao je više od šest miliona vojnika. Krajem 1943. godine cilj ofanzive Crvene armije bio je Nikopolj sa desne strane reke oko koga su se nalazili veliki rudnici.

Vermaht je organizovao odbranu sa druge strane reke, ali grupa armija "Jug" i "Centar" nisu uspele da izdrže ofanzivu sovjetskih trupa jugozapadnog fronta koje je predvodio maršal Rodion Malinovski. Nemci su bili primorani da se povuku i napuste grad u februaru 1944. godine.

Andri Solonec, istoričar sa Nacionalnog muzeja Ukrajine u Drugom svetskom ratu, kaže da su sovjetski gubici iznosili između 30.000 i 60.000 vojnika dok su nemačke i rumunske trupe pretrpele oko 20.000 gubitaka.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track