DECU TI NEĆU OPROSTITI! Kastratović: Rusi nisu oteli nego spasili decu od užasa rata! Milutinović: PUTIN ĆE ODGOVARATI ZA OTMICU
Foto: AP Efrem Lukatsky, AP Anton Novoderezhkin

usijanje

DECU TI NEĆU OPROSTITI! Kastratović: Rusi nisu oteli nego spasili decu od užasa rata! Milutinović: PUTIN ĆE ODGOVARATI ZA OTMICU

Planeta -

Još 150 dece odvedeno je ilegalno iz okupiranog Luganska u Rusiju, saopštio je ukrajinski Nacionalni centar za otpor, a prenosi Gardijan.

Njih 150 je pre nedelju dana odvedeno iz distrikta Starobilsk u Lugansku i prebačeno je u distrikt Prikuban u Karačajevo-Čerkeskoj Republici Ruske Federacije - navodi se u saopštenju ovog centra.

Sa urednicom i voditeljkom emisije Usijanje Silvijom Slamnig o ovoj temi razgovarali su dr Luka Kastratović, general Vojske Srbije u penziji i Petar Milutinović, istraživač Instituta za evropske studije.

Luka Kastratović
foto: Kurir TV

- Od početka specijalne operacije otvoreno je 24 koridora za prelazak stanovništva koje žele da se sklone od ratnih dejstava. Imali smo nedavno studiju koja kaže da se deca svuda svakodnevno nestaju. Ovo nisu ukrajinska deca nego ruska, s teritorije koju je ukrajinska vlast trebalo da zauzme. Pravni timovi šalju ljude kako bi dokumentovali sve za eventualno procesuiranje. Rusi su u pravu kad kažu da ne idu deca pod prisilom, a ovo je reakcija na kontraofanzivu - smatra Kastratović.

03:51

RUSIJA SPREČILA SCENARIO IZ KNINA! Kastratović: Spasila je decu iz užasa Ukrajine

Na pitanje Silvije Slamnig zar se ne sklanjaju od ratnih strahota koje je izazvala ruska strana, Kastratović kaže:

- Zaboravljamo na osam godina kijevskog raketiranja, maltretiranja i ubijanja dece. Imamo aleju anđela posvećenu ubijenoj deci. Bajden i Putin su počeli to da rešavaju. Tako su iz Knina tako proterali našu decu, to isto rade Ukrajinci. Ovo nije prvi put da se govori o deci koja su prešla iz Luganska u Rusiju, ali taj narod je tražio pomoć od Rusije da se spasi. Ponavljam, niko nije obraćao pažnju na uništavanj eruske dece u proteklih osam godina - dodao je Kastratović.

Svoje viđenje najnovijeg izveštaja koji je preneo britanski Gardijan, izneo je i drugi sagovornik Usijanja.

Petar Milutinović
foto: Kurir TV

- Uvek će se prvobitno deklarisati kao humanitarna kampanja, a u stvari su oni tu decu doveli u takve neprilike. Oni su izazvali sve životne neprilike za više od 19.000 dece. To je zaista impozantan broj da je toliko dece deportovano, i to prisilno, od strane ruskih vlasti. Njima je u interesu da u potpunosti promene etnički sastav Donbasa i Luganska, kako bi ga naselili svojim ljudima i kako bi imali politički legitimitet da upravljaju Donbasom i Luganskom - kaže Milutinović.

03:02

PUTIN ĆE ODGOVARATI ZA OVAJ ZLOČIN! Milutinović: Rusi su prisilno oteli ukrajinsku decu

Dodaje i da će zbog ovog zločina predsednik Rusije, ali i i drugi iz ruskog državnog rukovodstva odgovarati.

- Oni nisu smenili Zelenskog i denacifikovali, kako sami kažu, Ukrajinu. Naprotiv, doprineli su samo da se situacija toliko pogorša i da se stvore uslovi da deca, koje god da su etničke pripadnosti, ne mogu više normalno da žive. Nema sumnje da će i Vlaidmir Putin, ali i još neki članovi državnog vrha Rusije odgovarati za ovaj zločin - konstatovao je MIlutinović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track