ČUVAR BERLUSKONIJEVIH MILIJARDI: Šta god da piše u testamentu, naslednici će morati da pitaju njegovog računovođu ZA SVAKI EVRO
Foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

ČUVAR BERLUSKONIJEVIH MILIJARDI: Šta god da piše u testamentu, naslednici će morati da pitaju njegovog računovođu ZA SVAKI EVRO

Planeta -

U Italiji raste iščekivanje oko toga ko će naslediti poslovnu imperiju pokojnog premijera Silvija Berluskonija.

Korijere dela sera piše da kako prolazi dan za danom od Berluskonijeve sahrane, koja je uz državne počasti održana u seredu u Milanu, postaje sve jasnije da je centralna figura u ovoj priči oko nasledstva jedan javnosti malo poznati računovođa.

Navodi se da je Đuzepe Spineli (81) iz gradića Breso, na osam kilometara severno od Milana, osoba koja čuva sve poslovne tajne koje su ostale za Berluskonijem, sa kojim je imao veoma prisan odnos.

On je predsednik četiri finansijske kompanije koje je Berluskoni osnovao, a koje imaju većinski udeo od 61 odsto u njegovoj holding kompaniji "Fininvest", u čijem sastavu se nalazi medijski gigant "Medijaset", jedna od najvećih italijanskih izdavačkih kompanija "Mondadori" i druge firme. Korijere dela sera navodi da je o porodičnim sefovima, pored Spinelija, brinuo i Salvatore Šaša, senator Berluskonijeve stranke Forca Italija. Navodi se da bi otvaranje Berluskonijevog testamenta moglo da bude odloženo za nekoliko dana i da nije nemoguće da bude iznenađenja.

U igri su, pored par milijardi evra, Berluskonijevih vila i druge privatne imovine, još i akcije "Fininvesta" i "Banke Mediolanum" koju porodica pokojnog premijera Italije kontroliše zajedno sa porodicom Doris.

Korijere dela sera navodi da, kakvu god da je odluku Berluskoni doneo u testamentu, kojim je imao mogućnost da raspodeli trećinu svog bogatstva dok će ostatak biti podeljen kako zakon nalaže, naslednici će za sve morati da idu preko Spinelija, bilo da je reč o vilama ili o deonicama "Fininvesta".

Berluskonijevo porodično bogatstvo u trenutku njegove smrti u ponedeljak bilo je procenjeno na nešto više od 6,4 milijardi evra. On je imao petoro dece iz dva braka, 15 unuka i jednu praunuku, a ostavio je za sobom i poslednju devojku Martu Fašinu.

(Kurir.rs/Korijere dela sera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track