"ONI SLUŽE KAO TOPOVSKO MESO!" Analitičari: Bez avijacije nema kontraofanzive, ali UBRZANA obuka pilota za F 16 JE U TOKU!
Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir TV

RAT U UKRAJINI

"ONI SLUŽE KAO TOPOVSKO MESO!" Analitičari: Bez avijacije nema kontraofanzive, ali UBRZANA obuka pilota za F 16 JE U TOKU!

Planeta -

Duž cele linije fronta vode se žestoke borbe. Ukrajina tvrdi da je uništila rusko skladište municije u Hersonu. Sa druge strane, iz Kremlja poručuju da je dogovor o žitu de fakto bez šansi jer obaveze prema Rusiji nisu ispunjene. Raste broj žrtava poplava nakon uništenja brane Kahovka u Ukrajini. Kijev traži od Londona da uvede nove sankcije Moskvi.

Situaciju u Ukrajini analizirali su u jutarnjem programu Kurri televizije prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam i Srba O. Filipović, politički analitičar.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ukrajinska kontraofanziva nije uspela onoliko koliko je to Ukrajina očekivala. Vojne snage su iscrpljene. U ofanzivama su inače veliki su gubici onoga ko napada. To je otprilike 1:3, a s obzirom da oni nemaju avijaciju i sve potrebno oružje za valjanu ofanzivu, oni sada dosta služe kao topovsko meso u ovom prvom momentu. Misllim da su svesni toga i da sada nema velikih proboja - rekao je Lutovac i dodao:

- Tvrde da su jedno malo veće skladište municije uništili, ali za to nema pouzdanih informacija. Mislim da je kontraofanziva ishitrena. U kontraofanzivu se krenulo zbog sponzora. To su oni koji finansirau ovaj rat, pre svega Amerika i Engleska. Trenutni cilj Ukrajine je da odseče kopneni deo Krima.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Filipović smatra da se ukrajinska kontraofanziva još uvek ne izvodi u punom obimu:

- Neozbiljno je reći da je ovo maksimum o njihovoj kontraofanzivi. U toku je obuka pilota za F 16, koja trenutno traje, a koja će ići po ubrzanoj proceduri. Piloti su mlađe generacije i oni su ti koji će daleko lakše savladati tehnologiju F 16 aviona. Sada je predviđeno da će ta obuka trajati 4 meseca.

Saglasio se da je avijacija za neophodna za ofanzivu, ali i da se mladi ukrajinski piloti intenzivno, po ubrzanoj proceduri obučavaju za upravljanje avionom F 16:

06:02

ONI SLUŽE KAO TOPOVSKO MESO! Analitičari: Bez avijacije nema kontraofanzive, ali UBRZANA obuka pilota za F 16 JE U TOKU!

- Tačno je da vam je neophodna avijacija da biste izveli ofanzivne operacije, ali mogu da kažem da trenutno nemamo pun obim ukrajinske kontraofanzive. Ona je morala da započne kako ne bi opao moral kod ukrajinskih vojnika. Ona ide svojim tokom, koliko je to moguće, a zahuhtavaje kontraofanzive možemo očekivati kada se u dejstva uvede ukrajninska avijacija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track