"AMERIČKE ELITE NE ŽELE POBOLJŠANJE ODNOSA SA KINOM?!" Arežina: Smatraju da je to pokazivanje slabosti! Si planira posetu SAD?
Foto: Kurir TV, Shutterstock

odnosi kine i sad

"AMERIČKE ELITE NE ŽELE POBOLJŠANJE ODNOSA SA KINOM?!" Arežina: Smatraju da je to pokazivanje slabosti! Si planira posetu SAD?

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping je pozdravio napredak i zajednički jezik uprkos tenzijama Pekinga i Vašingtona na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji je istakao potrebu za stabilizacijom odnosa dve zemlje, navodeći da taj odnos treba da bude zasnovan na međusobnom poštovanju i iskrenosti.

Ovo je prva poseta američkog državnog sekretara Kini za poslednjih pet godina, a odnos dve države bio je u krizi zbog niza pitanja - od bliskih veza Pekinga sa Moskvom, do američkih napora da ograniče prodaju naprednih tehnologija Kini.

Susret kineskog predsednika i američkog državnog sekretara komentarisala je u jutarnjem programu Kurir televizije Dr Sanja Arežina, stručnjak za Kinu i autor knjige "Kina u Evropi" , a preko skajpa se iz Šangaja uključio Vladimir Milić, urednik portala savremenakina.rs.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Trenutni odnosi su vrlo loši i zato je ova poseta veoma značajna. Trebalo je da se desi kada je špijunski balo uočen iznad sad. Od tada odnosi su zamrznuti, a sve je pogoršano prošle godine posetom Nensi Pelosi Tajvanu. Generalno, vrlo zabrinjavajuća situacija, ali ovaj sastanak je imao niska očekivanja koja je ispunio. Očekuje se poboljšanje u Novembru kada se planira poseta Si Đipinga Americi.

- U ovom trenutku SAD i Kina su zarobljeni u jednoj spirali uzajamne percepcije pretnji. SAD Kinu smatraju jednom od njenih najvećih rivala da ne kažem nepirjateja. Pokušavaju da obuzdaju njen ekonomski i tehnološki napredak. To čine kroz uvođenje tarifa i sankcija, a imamo i male regionalne bezbednosne saveze u regionu indopacifika, dok s druge strane imamo Kinu koja je izgubila iluziju da osnosi sa SAD mogu da se vrate na prethodi nivo odnosa.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- U narednom periodu će se truditi da te odnose održavaju na nekom normalnom nivou. Ni jednoj od strana ne odgovara da dođe do nekog direktnog sukoba jer on ne bi bio povoljan ni za jednu ni za drugu stranu - rekla je Arežina i dodala:

- Što se tiče ove konkretne posete ona Kini nije donela ni ukidanje tih sankcinja ni tarifa, bezbeonosni savezi protiv nje i dalje postoje, ali kineski zvaniči su dobili neku satisfakciju jer su zapadni zvaničici sve učinili da do ovog susreta dođe. Svakao da je taj sastanak pokazao da Kina ipak nastoji da održava dobre odnos sa SAD. Amerikancima ova poseta, iako je postojala neka želja da se ona predstavi američkoj javnosti kao pozitivan korak i nije donela mnogo povoljne rezultete. Elite u Americi ne žele da dođe do poboljšanja odnosa sa Kinom, a imamo i tu neku desicu i levicu koje smatraju da se poboljšanjem odnosa prema Kini Amerikanci percipiraju se kao slabi.

04:28

ODREĐENE AMERIČKE ELITE NE ŽELE POBOLJŠANJE ODNOSA SA KINOM Arežina: Smatraju da je to pokazivanje slabosti! SI POSEĆUJE SAD?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track