POSADA NESTALE PODMORNICE IMA MANJE VREMENA ZA SPAS NEGO ŠTO SE VEROVALO: Stručnjaci otkrili kolike su šanse da bude IZVUČENA ŽIVA
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

novi detalji

POSADA NESTALE PODMORNICE IMA MANJE VREMENA ZA SPAS NEGO ŠTO SE VEROVALO: Stručnjaci otkrili kolike su šanse da bude IZVUČENA ŽIVA

Planeta -

Turističkoj kompaniji odgovornoj za nestalu podmornicu sa pet ljudi trebalo je osam sati da nestanak prijavi Američkoj obalskoj straži u nedelju.

Podmornica "Titan" kompanije "Oušn gejt" zaronila je u nedelju u 8 sati ujutro oko 650 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. Otprilike sat i 45 minuta nakon toga izgubila je kontakt sa svojim matičnim brodom, međutim, nestanak je prijavljen Američkoj obalskoj straži u 17.40 sati odnosno osam sati kasnije dok je Kanadska obalska straža upozorena tek u 21.13.

Stručnjaci kažu da posada kojoj je preostalo još svega 45 sati kiseonika ima samo jedan procenat šanse da preživi. Ranije tokom dana, podsetimo, pojavila se informacija da putnici imaju vazduha za još 70 sati.

Poručnik David Maget, bivši komandant nuklearne podmornice američke mornarice, navodi da putnici imaju male šanse da prežive.

- Njihove šanse da prežive su jedan posto. Još ih nismo ni pronašli. Ako ih nađemo podigao bih šanse na 15 odsto. Situacija je mračna, ne želim to da kažem, ali pokušavam da budem realan - rekao je Maget za Dejli mejl.

Maget se međutim osvrnuo na akciju spasavanja dece iz pećine na Tajlandu i rekao da se čuda dešavaju.

- Sada je druga situacija. Ovo je očajnička trka sa vremenom - navodi Maget.

Stručnjaci upozoravaju da postoji vrlo malo plovila sa sposobnošću da zarone tako duboko poput "Titana".

- Znam da svi čekaju da američka mornarica spasi stvar, ali naša spasilačka podmornica je ograničena na dubinu od 600 metara. Ne postoji niko ko može da stigne do "Titana" i jedina nada je da podmornica sama pronađe put do površine gde možemo da im pomognemo - rekao je veteran američke mornarice Aron Amik.

Veteran smatra da su moguća dva scenarija za nestanak podmornice.

- Gubitak snage ili strukturalni kvar su moje dve najbolje pretpostavke. Možda čak jedno i drugo. Nalazi se na dnu u svakom slučaju - rekao je Amik.

Maget deli njegovu zabrinutost.

Kontraadmiral Džon Mauger, koji vodi potragu za podmornicom, rekao je u utorak da su posade američke obalske straže radile "'danonoćno" da je lociraju, ali se žalio na činjenicu da nemaju mogućnost da spasu "Titan" ako je zarobljen pod vodom.

- Obalska straža nema resurse da bi mogla da utiče na ovakvu vrstu spasavanja iako je područje u našoj zoni pretrage - rekao je Mauger i dodao da je kompanija "Oušn gejt" odgovorna za podvodnu pretragu.

Kompanija inače nije saopštila detalje o tome kada je plovilo nestalo niti kada je prijavljeno obalskoj straži.

- Već neko vreme nismo u mogućnosti da uspostavimo komunikaciju sa jednim od naših podvodnih istraživačkih vozila koje trenutno posećuje mesto olupine "Titanika". Ceo naš fokus je na dobrobiti posade i preduzimaju se svaki mogući koraci da se pet članova posade bezbedno vrati nazad. Duboko smo zahvalni na hitnoj i obimnoj pomoći koju dobijamo od više vladinih agencija i dubokomorskih kompanija dok nastojimo da ponovo uspostavimo kontakt sa podmornicom. Molimo se za bezbedan povratak posade i putnika, a mi ćemo obezbediti ažuriranja čim budu dostupna - navodi kompanija.

U podmornici su prema nezvaničnim informacijama britanskih medija bili Hamiš Harding (58), Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman (19), pilot francuske mornarice Pol-Anri Naržeole i izvršni direktor kompanije Stokton Raš.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track