DRASTIČNE MERE: Belorusija uvodi kastraciju pedofila
Oštro: Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Promena krivičnog zakona

DRASTIČNE MERE: Belorusija uvodi kastraciju pedofila

Planeta -

Belorusija namerava da uvede hemijsku kastraciju kao deo programa lečenja pedofila, najavljeno je iz kancelarije vrhovnog tužioca. Cilj je da se deca, potencijalne žrtve, zaštite od zlostavljanja i eksplatacije.

Amandmani na postojeći krivični zakon su već pripremljeni, a iz ministarstva unutrašnjih poslova navode da će hemijska kastracija osuđenih za pedofiliju biti obavezna kao deo njihove sudske presude.

Kao deo akcionog plana, ministarstvo zdravlja je razvilo i odobrilo "klinički protokol koji sadrži algoritam za lečenje pedofilije", a pripremljen je i mehanizam za rehabilitaciju žrtava seksualnog zlostavljanja.

Iz vlade je saopšteno i da predsednik Aleksandar Lukašenko snažno podržava pooštravanje zakonskih odredbi, kao i da ranije osuđeni pedofili moraju da nose elektronske narukvice. Hemijska kastracija je dozvoljena u pojedinim američkim državama, Kanadi, Danskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Švedskoj... Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track