Kineski premijer pozvao na veću saradnju Kine i Nemačke
Foto: Kineska medijska grupa

Kineski premijer pozvao na veću saradnju Kine i Nemačke

Planeta -

Kineski premijer Li Ćijang, koji je u poseti Nemačkoj, kazao je da dve zemlje moraju da bliže sarađuju, kako bi više doprinele svetskom miru i razvoju i ubrzale izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Premijer Li i kancelar Olaf Šolc kopredsedavali su Sedmim međuvladinim konsultacijama Kine i Nemačke. Saslušali su izveštaje o napretku saradnje Kine i Nemačke na relevantnim poljima od šefova 22 odeljenja, uključujući spoljne poslove, ekonomiju i trgovinu, industriju, finansije, pravosuđe, transport, obrazovanje, nauku i tehnologiju, zdravstvo, zaštitu životne sredine i razvoj.

Li je rekao da su konsultacije bile efikasne i pragmatične i da su postigle plodne rezultate.

Kina
foto: Kineska medijska grupa

"U trenutnim okolnostima, dve strane bi trebalo da iskoriste priliku za zelenu transformaciju i promovišu unapređivanje saradnje", naglasio je.

Li je predložio da Kina i Nemačka postanu partneri u zelenom razvoju, ojačaju komunikaciju i koordinaciju oko zelenih i ekoloških pitanja, promovišu razvoj tehnologije zelene energije i modernizaciju industrijske tehnologije i prodube saradnju na poljima kao što su ne-vozila, zelene finansije i tržišta trećih lica.

"Kina i Nemačka treba da se pridržavaju pragmatičnog i otvorenog stava kako bi bolje ostvarile obostranu korist i osvojile rezultate“, rekao je Li.

"Dve zemlje bi trebalo da ojačaju saradnju u globalnom ekonomskom upravljanju, osiguraju stabilnost međunarodnih industrijskih i lanaca snabdevanja i promovišu rani oporavak svetske ekonomije“.

Šolc je rekao da međuvladin mehanizam konsultacija odražava poseban značaj odnosa između dveju zemalja.

Kina
foto: Kineska medijska grupa

"Nemačka strana je voljna da održi blisku komunikaciju sa Kinom o svim pitanjima između dve zemlje i da se zajednički pozabavi globalnim izazovima kao što su klimatske promene, bezbednost hrane i problemi dugovanja“, rekao je „Nemačka je spremna da ojača bilateralnu i multilateralnu saradnju sa Kinom u cilju promovisanja svetskog razvoja i prosperiteta“.

Dve strane su se složile da je bilateralna saradnja solidno zasnovana i dinamična, te da je u interesu obe strane da prodube saradnju na višem nivou, sa višim standardima i višim kvalitetom, kao i da zajednički održe stabilnost globalnih lanaca proizvodnje, što je od velikog globalnog značaja. Li i Šolc su posle konsultacija prisustvovali potpisivanju brojnih dokumenata o bilateralnoj saradnji na polju reagovanja na klimatske promene, inovacija, napredne proizvodnje i stručnog obrazovanja i zajedno se sastali sa novinarima. Pre konsultacija, Li i Šolc su imali odvojen razgovor.

Šolc je održao veliku ceremoniju dočeka za Lija na trgu ispred Savezne kancelarije kancelara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track