JEDINA OPCIJA KUKA I UŽE? Tehnika od pre pola veka može spasti nestalu podmornicu, ali postoji PROBLEM (VIDEO)
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, USA NAVY

JEDINA OPCIJA KUKA I UŽE? Tehnika od pre pola veka može spasti nestalu podmornicu, ali postoji PROBLEM (VIDEO)

Planeta -

Stiven Mekginti, autor knjige "Zaron: Neispričana priča o najdubljem spasavanju podmornice na svetu (The Dive: The Untold Story Of The World's Deepest Submarine Rescue), tvrdi da bi za izvlačenje male podmornice Titan, koja je u nedelju nestala u Atlanstkom okeanu prilikom obilaska olupine Titanika, mogla da se koristi tehnika primenjena prilikom spasavanja izvedenog pre pola veka.

Mekginti se u izjavi za Skaj njuz prisetio akcije spasavanja opisane u njegovoj knjizi, izvedene 1973. nakon što su Rodžer Molinson i kolega Rodžer Čepmen krenuli da u maloj podmornici Pisces III polažu telefonske kablove na dno Atlantika na oko 240 kilometara od irske obale, a nakon greške prilikom zarona ostali na okeanskom dnu skoro puna četiri dana.

Spasioci iz druge podmornice koja je locirala Pisces III tada su izvukli Molinsona i Čepmena na površinu pomoću kuke i užeta za vuču koje su vezali za oštećenu podmornicu.

Mekginti veruje da bi slična tehnika mogla da se primeni i prilikom spasavanja Titana, pod uslovom da ga spasioci prvo lociraju, a onda pošalju podmornicu na daljinsko upravljanje bez ljudske posade da pričvrsti uže za vuču pošto se Titan verovatno nalazi preduboko da bi u njegovom spasavanju bila uključena i ljudska posada.

Spasavanje podmornice Pisces III 1973.
Spasavanje podmornice Pisces III 1973.foto: USA NAVY

Autor knjige o spasavanju od pre pola veka ipak priznaje da je u pitanju "bleda" nada, pošto bi ova akcija spasavanja trajala predugo, a petoro ljudi koji su zarobljeni u Titanu sve brže ostaje bez kiseonika.

- Bili bi potrebni sati da se stigne do dna i da se onda uže za spasavanje zakači za podmornicu, ako je uopšte nađu - naveo je Mekginti i dodao da je upitno da li bi bilo uopšte moguće prikačiti uže na toj dubini.

Podmornica Titan
Podmornica Titanfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Akcija spasavanja podmornice Pisces III izvedena je na dubini od 480 metara, dok se olupina Titanika koju je obilazio Titan nalazi na 3,8 kilometara dubine. Nije poznato da li je nestala podmornica na samom dnu ili iznad njega, ali se u svakom slučaju radi o ogromnoj razlici u dubini.

Britansko Ministarstvo odbrane u utorak je saopštilo da dubina na kojoj se veruje da se nalazi nestala podmornica "prevazilazi onu na kojoj sistem spasilačkih podmornica NATO može bezbedno da operiše".

U nestaloj podmornici Titan, koja je prilikom obilaska olupine Titanika u Atlantiku poslednji signal brodu koji ju je pratio poslala u nedelju, sat i 45 minuta nakon zarona, nalaze se britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Narželeo i Stokton Raš, izvršni direktor "Oušngejt ekspedišn", kompanije koja je organizovala ovu turističku turu.

(Kurir.rs/Skaj njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track