"ČAK I STARE BORBENE TRANSPORTERE PRETVARAJU U ROBOTE" Mlakar: Podiže se skala ratovanja, a ljudski gubici svedeni na minimum
Andrej Mlakar o novom AI ratovanju, Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir televizija

"ČAK I STARE BORBENE TRANSPORTERE PRETVARAJU U ROBOTE" Mlakar: Podiže se skala ratovanja, a ljudski gubici svedeni na minimum

Planeta -

Andrej Mlakar, urednik TV Front gostovao je u emisiji "Puls Srbije".

U razgovoru sa voditeljkom Anastasijom Čanović pojasnio je šta donose učestali izveštaji sa ukrajinskog ratišta, gde se u velikoj meri spominju dronovi i takozvane robotizovane platforme.

Maštoviti analitičari rata u Ukrajini upozoravaju da je svet u predvorju nove ere ratovanja – u kojoj bi bitke vodili potpuno autonomni borbeni roboti.

Ovo je priča koja je razgrađena, započinje razgovor Mlakar, osvrnuvši se na prvi vid korišćenja dronova u ratne svrhe u Jermeniji i Azerbejdžanu.

- Vratimo se u septembar i oktobar 2020. godine, kada je jermensko-azerejbadžanski sukob doneo prvi vid rata dronovima. U knjizi sociologa i futurologa, pre 30 godina, Alvina i Hajdija Toflera i knjige "Rat i antirat", predskazali su ovaj vid ratovanja - započeo je Mlakar.

Andrej Mlakar
foto: Kurir tv

Rat i upotreba bespilotnih letelica u Ukrajini, podignuti su, kako kaže Mlakar, na N-ti nivo.

- Dronovi će postati sastavni deo ratovanja. To se već sada ukazuje. PVO će morati značajno da se unapredi. Dronovi kamikaze su istopili elan borbenosti jermenskih vojnika, jer nisu znali kada će ih dronovi napadati. U Ukrajini, ovaj vid ratovanja podignut je na n- ti stepen. Most Zatoka, na primer, 7 puta je gađan krstarećim raketama, pa su na kraju upotrebljeni dronovi - kaže Mlakar.

Pojašnjava da u Rusiji i stari oklopni transporteri postaju "apgrejdovane" robotizovane platforme.

- Koriste se izviđački dronovi i kamikaze. Izviđački daju koordinacije, a napade vrše isključivo na usamljene tačke. Da se ne bi koristila jurišna avijacija, gubici (pilota i aviona) su svedeni na minimum. Imamo slučaj sa Rusima koji su koristili tenkove T54 i transportere NTLB, napunjene sa 6 tona eksploziva, "začinjeni" uređajima U57. Tako puste vozilo direktno da jurne na metu. U Iraku je Islamska država tenkovima skidala kupole, punila eksplozivom i time jurišala na Kurde... - dao je primer Mlakar.

02:26

ANDREJ MLAKAR O NOVOJ ERI RATOVANJA

Iranski Šehid pravi maskare među ukrajinskom vojskom, iako oni tvrde suprotno, ističe Mlakar i podseća:

- I borbeni i transportni avioni mogu se pretvarati u bespilotne letelice. Dronovi se koriste strateški, digitalizacija rata površinski i podvodni rat, upotreba veštačke inteligencije omogućila je da se skala podigne. Taktika više neće biti kao što smo viđali ranije. Mediji i novinari postali su sastavni deo borbenih dejstava. Američki novinari bili su pridružni deo borbenih timova - rekao je.

Smatra da će se dronovi, i sa jedne i sa druge strane, apsolutno upotrebljavati.

- Imamo slučaj "Nove Moskve". Ukrajinci su koristili dronove dometa dužine 3 metra, i obrušavali ih. Upravo se tu desilo zašto je važna slojevita PVO i zašto je važno imati hibridne sisteme. Imamo slučaj krstarećih raketa "Storm shadow", šta bi se desilo da Ukrajinci dođu da ispale krstareću raketu na Rusiju... Mere i protivmere su suština ratovanja, a dronovi sastavni deo - kazao je Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track