ONI SU TRAGIČNO NASTRADALI U PODMORNICI SMRTI: Nestali u trenu kada se plovilo pod pritiskom raspalo u paramparčad (FOTO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia

podmornica implodirala pod pritiskom

ONI SU TRAGIČNO NASTRADALI U PODMORNICI SMRTI: Nestali u trenu kada se plovilo pod pritiskom raspalo u paramparčad (FOTO)

Planeta -

Svih pet članova posade podmornice "Titan" u sekundi su izgubili život kada se plovilo pod jakim pritiskom raspalo na komade.

Među stradalima je direktor kompanije "Oušn gejt" Stokton Raš (61), koji je i upravljao tragično nestalom podmornicom "Titan". Raš je čak tužen za prevaru jer je američkom paru sa Floride prodao karte za podvodnu ekspediciju koja nikada nije realizovana, a odbio je da im za to vrati novac.

Pored njega, život je izgubio i britanski milijarder Hamiš Harding (58). On je poznat kao veliki avanturista koji je bio u svemiru i u nekoliko navrata išao na putovanja na Južni pol.

U tragediji je preminuo i britanski biznismen pakistanskog porekla Šahzada Davud (48), koji je član jedne od najbogatijih pakistanskih porodica. Davud je bio veliki poštovalac dve fondacije koje je osnovao britanski kralj Čarls i redovno je donirao novac tim institucijama. Sa Davudom je na put krenuo i njegov sin, student Sulejman Davud (19).

Peti poginuli je Francuz Pol Enri Nargol (77), bivši ronilac francuske vojske i istraživač koji je ceo život posvetio istraživanju Titanika. On je bio deo prve ekspedicije koja je posetila olupinu Titanika 1987. godine.

Inače, Obalska straža SAD potvrdila je da je do sada pronađeno ukupno pet delova podmornice. Admiral Džon Mager navodi da ne može da potvrdi da li će Američka obalska straža moći da pronađe tela petorice putnika na podmornici Titan.

- Dole je neverovatno nemilosrdno okruženje - dodaje Mager i ističe da

Tačno vreme tragedije prema njegovim rečima za sada nije moguće utvrditi.

Krhotine podmornice otkrivene su 500 metara od olupine "Titanika" koju su hteli da vide. Okvir za sletanje i zadnji poklopac nestale podmornice otkrila je danas robotizovana podmornica na daljinsko upravljanje. To bi značilo da je podmornica pretrpela pukotinu i implodirala pod pritiskom pod vodom i da je pet muškaraca momentalno nastradalo.

CNN prenosi da su dva dela podmornice pronađena 3.800 metara pod vodom na nekih 500 metara od pramca čuvenog broda.

Zvaničnici još nisu naveli da li je podmornica uopšte stigla do "Titanika" ili su nastradali pre nego što su videli olupinu. Trup još nije pronađen, ali su otkrivena dva veoma važna dela celog sistema koji ne bi bili pronađeni da se plovilo nije rasparčalo.

Kurir.rs/MONDO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track