KO SU VAGNEROVCI: Osnivač VETERAN RATOVA U ČEČENIJI koji je i dao ime PRIGOŽINOVIM PLAĆENICIMA (FOTO)
Foto: Shutterstock/Nurdian Putra, Shutterstock

KO SU VAGNEROVCI: Osnivač VETERAN RATOVA U ČEČENIJI koji je i dao ime PRIGOŽINOVIM PLAĆENICIMA (FOTO)

Planeta -

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner", čije su snage stigle sa fronta u Ukrajini i preuzele kontrolu nad ruskim gradovima Rostov na Donu i Voronjež, nije prva osoba koja je komandovala ovim plaćenicima.

BBC je objavio da vagnerovci čine oko deset odsto ruskih snaga u Ukrajini, a hiljade pripadnika "Vagnera" Prigožin je regrutovao iz zatvora u Rusiji.

Istraživanje BBC o "Vagner grupi", kako glasi drugo ime ove kompanije, ukazala je na najverovatniju umešanost u celu priču pedesetjednogodišnjeg bivšeg oficira ruske vojske Dmitrija Utkina.

Za njega se veruje da je osnovao "Vagner" i dao im ime, koje je bilo njegov sopstveni bivši šifrovani nadimak.

Navodi se da je Utkin bio veteran ratova u Čečeniji, bivši oficir specijalnih snaga i potpukovnik GRU, ruske vojne obaveštajne službe.

Jevgenij Prigožin sa vagnerovcima
Jevgenij Prigožin sa vagnerovcimafoto: Handout / AFP / Profimedia

Na čelu "Vagnera" danas je Prigožin, bogati biznismen iz Sankt Peterburga, koji je dobio nadimak "Putinov kuvar", jer je snabdevao zvanične događaje u Kremlju hranom i pićem.

Navodi se da je "Vagner grupa" prvi put postala aktivna tokom ruske aneksije Krima 2014. godine.

BBC navodi da se veruje da je u nedeljama pred rusku invaziju na Ukrajinu "Vagner grupa" izvodila napade "pod lažnom zastavom" u istočnoj Ukrajini kako bi Rusiji pružila povod za napad.

"Vagner grupa" se od 2015. u Siriji borila rame uz rame sa provladinim snagama i štitila naftna polja. Aktivna je bila i u Libiji od 2016, gde je pružala podršku snagama lojalnim generalu Kalifi Haftaru.

BBC navodi da je "Vagner grupa" 2017. pozvana u Centralnoafričku Republiku da čuva rudnike dijamanata, a tvrdi se da u Sudanu vagnerovci čuvaju rudnike zlata.

Navodi se da je pripadnike "Vagnera" pozvala i vlada Malija, zemlje u Zapadnoj Africi, kako bi pružili zaštitu od islamskih ekstremističkih grupa.

BBc navodi da se veruje da Prigožin zarađuje od operacija "Vagner grupe" u inostranstvu.

Navodi se da je američko Ministarstvo finansija 2020. saopštilo da je "Vagner" poslužio kao "paravan" u ovim zemljama za Prigožinove rudarske kompanije, kao što su "M invest" i "Lobaje invest", nakon čega je Vašington uveo sankcije tim kompanijama.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track