NOVI IZBORI: Grci danas izlaze na glasanje, Micotakis očekuje pobedu!
Novi pohod na funkciju premijera Kirjakos Micotakis, Foto: EPA George Vitsaras

HELENI NA POTEZU

NOVI IZBORI: Grci danas izlaze na glasanje, Micotakis očekuje pobedu!

Planeta -

Konzervativna Nova demokratija aktuelnog premijera dobiće dodatna mesta u parlamentu ukoliko ponovi rezultat iz maja

U Grčkoj se danas ponavljaju parlamentarni izbori, pošto na onim održanim 21. maja nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, niti je formirana vladajuća koalicija! Ukoliko se ponove rezultati sa poslednjeg glasanja, novi-stari premijer biće aktuelni šef vlade Kirijakos Micotakis, koji vodi konzervativnu Novu demokratiju.

Podneo ostavku

Njegova stranka je imala 20 odsto prednosti u odnosu na levičarsku Sirizu Aleksisa Ciprasa, koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Nova demokratija ima više od 40 odsto glasova, dok Siriza ima oko 20 odsto. Prema zakonu, na ponovljenim izborima pobednička stranka će dobiti dodatna mesta u parlamentu, tako da je, kako prenose grčki mediji, pobeda Micotakisa izvesna i on će se vratiti na mesto premijera. Micotakis, koji je na vlasti od 2019, podneo je ostavku uoči glasanja u maju i vlast prepustio privremenom premijeru. Današnji izbori se održavaju u senci velikog brodoloma iz 14. juna, u kome su, kako se strahuje, nastradale stotine migranata. Jedna od najgorih katastrofa u poslednjih nekoliko decenija pokazala je velike podele izazvane migrantskom krizom. Analitičari navode da je svađa oko toga ko je kriv za brodolom verovatno ojačala Micotakisa, koji je napao svog glavnog rivala Ciprasa jer je sugerisao da Grčka nije učinila sve što je mogla da spreči katastrofu. - Rasprava je pomogla Novoj demokratiji jer je Sirizina prva, instinktivna reakcija bila izražavanje sumnje u postupke obalske straže, dok se činilo da Nova demokratija štiti državnu granicu - rekao je analitičar Apostolos Pistolas.

Oštar stav

Spasioci su pronašli ukupno 104 preživele osobe posle brodoloma. Sumnja se da je do 750 ljudi bilo na starom brodu koji je isplovio iz Libije i krenuo prema Italiji, a pratila ga je grčka obalska straža pre nego što je potonuo. Iz obalske straže pak tvrde da su putnici s broda odbili ponuđenu pomoć. Micotakis, čija je administracija zauzela oštar stav prema migracijama, rekao je da su za katastrofu krivi "pokvareni trgovci ljudima" i pohvalio obalsku stražu za spasavanje ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track