DARKO OBRADOVIĆ: Više nije bitan ostanak Putina na vlasti, pokazalo se da on nije svemoguć, ovo liči na 1917. godinu!
Foto: Zorana Jevtić, AP/Sergei Bobylev

DARKO OBRADOVIĆ: Više nije bitan ostanak Putina na vlasti, pokazalo se da on nije svemoguć, ovo liči na 1917. godinu!

Planeta -

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, kaže za Kurir da se u Rusiji trenutno dešava pobuna vladajućih krugova:

- To je odraz velikih socioekonomskih razlika i može se smatrati pobunom vladajućih krugova, jer onaj ko je sprečio da informacija o maršu na Rostov ne dođe do Kremlja, onaj ko je sprečio da bude likvidiran Prigožin, onaj ko je otvorio vrata garnizona u Rostovu i Voronježu za Prigožina taj je deo unutrašnjeg obračuna i možemo reći daje postignut unutrašnji koncenzus protiv poteza Vladimira Putina i njemu najlojalnijih ljudi.

Šta možemo očekivati u narednim danima?

- Više nije važan ishod ovog puča u širem smislu iz prostrog razloga što je ovaj puč bar za dve nedelje ugrozio snabdevanje ruskih jedinica u Ukrajini jer je glavna osovina snabdevanja išla upravo putem kuda se kreću pobunjenici ka Moskvi. Ovo je jedan strateški i taktički potez koji će naštetiti ruskoj vojsci u ukrajini s jedne strane, a s druge strane teško je prognozirati ko je sve od zavernika u senci i kakve uloge podelio među sobom u organizaicji. Možemo očekivati da dođe do okršaja pred vratima Moskve. Međutim, ovde se ne radi o uobičajenom konfliktu jer učestvuju ljudi koji su deo sistema. Tako da priče da Moskvane može da se osvoji ovde mnogo ne znače. Ovo slabi celokupnu rusku spoljnopolitičku poziciju jer da vam banda razbojnika žeta po garnizonima to liči na Afrički scenario.

Da li je ovo početak kraja vladavine Vladimira Putina?

- Ovo je svakako početak kraja ruskog sveta koji vodi Vladimir Putin, više nije bitan njegov ostanak na vlasti. Pokazano je da Vlaidmir Putin više nije svemoguć i ovo liči na 1917. godinu (Oktobarska revolucija, prim aut).

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track