ANALIZA INSTITUTA ZA PROUČAVANJE RATA VOJNE POBUNE U RUSIJI: Prigožin se kockao, precenio sopstvene šanse
Foto: Printscreen Twitter, Pool /Wagner Group / Zuma Press / Profimedia

ANALIZA INSTITUTA ZA PROUČAVANJE RATA VOJNE POBUNE U RUSIJI: Prigožin se kockao, precenio sopstvene šanse

Planeta -

Dugotrajna borba za vlast između Prigožina i ruskog vojnog vrha iznenada je u petak eskalirala u sveobuhvatnu pobunu, kada je šef Vagnera najavio "marš pravde" na Moskvu.

Pobuna se završila u subotu kada je postignut dogovor o smirivanju krize.

Oružana pobuna plaćeničke organizacije Vagner trajala je relativno kratko nakon što je došlo do dogovora između čelnika Vagnera Jevgenija Prigožina prema kojoj njegovi će ljudi dobiti oprost, dok će on otići u Belorusiju a Kremlj ga neće kazneno goniti.

Jevgenij Prigožin, Vagner
foto: Printscreen Youtube/.CNN

Institut za proučavanje rata objavio je analizu šta je moglo da dovede do oružane pobune u Rusiji i kakva je bila reakcija pojedinih grupa Vagnerove grupe na Prigožinov pristanak za deeskalaciju krize.

"Prigožin se verovatno kockao da je njegov jedini način da zadrži Vagnerovu grupu kao nezavisnu silu bio da maršira protiv ruskog Ministarstva odbrane, verovatno nameravajući da obezbedi prebege u ruskoj vojsci, ali precenjujući sopstvene šanse. Prigožin je verovatno smatrao da je Ministarstvo odbrane od 1. jula rok da se formira kontrola nad svim neregularnim formacijama, uključujući Vagner, kao egzistencijalnu pretnju njihovom političkom (a možda i ličnom) opstanku“, navodi američki istraživački centar.

Jevgenij Prigožin, Vagner
foto: Printscreen Youtube/.CNN

Prigožin je gotovo sigurno planirao pobunu unapred zbog uočene koordinacije i brzine Vagnerovih pokreta, ali Institut ne može da potvrdi ovu hipotezu iz otvorenog izvora, ističu.

"Prigožinova pobuna je dodatno narušila njegovu postojeću bazu podrške među radikalnim nacionalistima, ruskom vladom i unutar same Vagnerove grupe. Prigožinova oružana pobuna je verovatno dodatno podrila postojeću podršku Vagneru tako što je primorala regionalne vlasti i organizacije za regrutovanje koje su povezane sa Vagnerom da osude Prigožinove poteze ", navodi ISW.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track