KINA ČEKALA ISHOD JURIŠA "VAGNERA" NA MOSKVU: Oglasila se PODRŠKOM RUSIJI tek pošto se slegla prašina nad PRIGOŽINOVOM POBUNOM
Foto: Handout/AFP/Profimedia, JHG / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

POLITIKO o potezu pekinga

KINA ČEKALA ISHOD JURIŠA "VAGNERA" NA MOSKVU: Oglasila se PODRŠKOM RUSIJI tek pošto se slegla prašina nad PRIGOŽINOVOM POBUNOM

Planeta -

Kina je podržala ruskog predsednika Vladimira Putina, hvaleći njegove "strateške smernice" i pozivajući na stabilnost, ali tek dan nakon što se slegla prašina posle kratkotrajne pobune plaćeničke paravojne organizacije "Vagner" koja je dovela u pitanje Putinovu vladavinu.

To je objavio Politiko, navodeći da je Peking ćutke sedeo tokom celog dana u subote, kada je plaćenička grupa "Vagner" zauzela ruski grad Rostov na Donu i krenula u juriš na Moskvu sa zahtevima za smenu vojnog rukovodstva, a zapadne vlade su u međuvremenu u saopštenjima izražavale zabrinutost, uveravajući javnost da prate situaciju u Rusiji.

Peking se oglasio tek nakon što je ruski lider postigao dogovor kasno u subotu sa šefom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom i okončao vojnu pobunu, konstatuje Politiko.

- Ovo je pitanje unutrašnje politike Rusije - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljenom u nedelju u Pekingu i ističe da "Kina podržava Rusiju u očuvanju nacionalne stabilnosti i pružanju razvoja i prosperiteta".

Rusija je istog dana saopštila da Kina podržava napore predsednika Vladimira Putina da stabilizuje zemlju nakon što je paravojna grupa "Vagner" prekinula pobunu protiv Kremlja.

To je saopšteno tokom nenajavljenog putovanja zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka u Peking.

(Kurir.rs/Fonet/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track