SAZNANJA ROJTERSA: Agencija SZO će proglasiti poznati veštački zaslađivač "MOGUĆIM UZROČNIKOM raka kod ljudi" (FOTO)
Foto: Shutterstock

SAZNANJA ROJTERSA: Agencija SZO će proglasiti poznati veštački zaslađivač "MOGUĆIM UZROČNIKOM raka kod ljudi" (FOTO)

Planeta -

Rojters navodi da je jedan od najuobičajenijih veštačkih zaslađivača na svetu na putu da narednog meseca bude proglašen potencijalno kancerogenim proizvodom na sastanku vodećeg globalnog zdravstvenog tela.

Britanska agencija da je tu informaciju dobila od dva izvora upoznata s ovim procesom.

Izvori Rojtersa navode da će aspartam, veštački zaslađivač koji se koristi u velikom broju prehrambenih proizvoda, u julu po prvi put biti stavljen na listu "mogućih uzročnika raka kod ljudi" tokom sastanka Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), dela Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji se bavi proučavanjem kancera.

IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljnih stručnih saradnika agencije, ima za cilj procenjivanje na temelju svih objavljenih dokaza da li je nešto potencijalna opasnost ili ne.

Navodi se da se zaključak ne bavi time koju količinu proizvoda osoba može bezbedno da konzumira.

Takvu preporuku daju drugi stručni komitet SZO zadužen za prehrambene aditive JECFA (Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu), kao i nacionalni regulatori.

Slični zaključci koje je IARC davao u prošlosti u vazi sa različitim supstancama, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepturu i zamene ih alternativnim supstancama. Navodi se da je to dovelo do kritika da procene IARC mogu da zbune javnost.

Rojters navodi da JECFA ove godine takođe preispituje korištenje aspartama. Sastanak tog komiteta započeo je krajem juna, a otkrića bi trebalo da objavi istog dana kad i IARC svoj zaključak, a to je 14. jula.

Navodi se da od 1981. JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica. Tako, na primer, odrasla osoba teška 60 kilograma morala bi svakog dana da popije između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, u zavisnosti od količine aspartama u tom piću, da bi bila u opasnosti. Navodi se da nacionalni regulatori, uključujući one u SAD i Evropi, uveliko dele stav JECFA.

Portparol IARC rekao je da su nalazi komiteta IARC i JECFA poverljive sadržine do jula, ali je dodao da su "komplementarni", a da je zaključak IARC "prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti".

On je naveo da komitet za aditive "sprovodi procenu rizika, koja određuje verovatnoću da će se određena vrsta štete (na primer rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti" tom proizvodu.

U pismima američkih i japanskih regulatora, u koja je Rojters imao uvid, navodi se da prehrambena industrija i regulatori ipak strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo biti zbunjujuće.

- Ljubazno molimo oba tela da koordinišu napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti - napisala je Nozomi Tomita, zvaničnica japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, u pismu koje je 27. marta poslala Žužani Jakab, zamenici direktora SZO.

U pismo, koje je video Rojters, takođe se traži da se zaključci oba tela objave istog dana, kao što će se i desiti.

Navodi se da zaključci IARC mogu da imaju ogroman uticaj. Njegov komitet je 2015. zaključio da je glifosat "verovatno kancerogen". Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, kompanije su i dalje osećale posledice te odluke.

Nemački "Bajer" je 2021. izgubio treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata. Odluke IARC takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog supstanci ili situacija koje je teško izbeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju "verovatno kancerogenih", a korištenje mobilnih telefona kao "moguće kancerogeno", slično aspartamu.

- IARC nije telo zaduženo za bezdednost hrane i njihova revizija aspartama nije naučno sveobuhvatna i u velikoj meri se temelji na široko diskreditovanim istraživanjima - izjavila je Francis Hant-Vud, geberalna sekretarka Međunarodnog udruženja zaslađivača (ISA).

Rojters navodi da se aspartam godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservaciona studija u Francuskoj, urađena među 100.000 odraslih osoba, pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je usledila nakon studije italijanskog "Instituta Ramacini" sa početka 2000-ih godina, u kojoj je navedeno da su neki oblici raka kod miševa i pacova povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla da dokažeda je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je naveo da je analizirao 1.300 studija.

Rojters prenosi ocene izvora bliskih IARC da navođenje aspartama kao moguće kancerogene materije ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Navodi se da će ono, takođe, verovatno ponovo pokrenu raspravu o ulozi IARC, kao i bezbednosti zaslađivača uopšte.

Prošlog meseca SZO je objavila smjernice savetujući potrošače da za kontrolu telesne težine ne koriste zaslađivače koji nisu šećer.

Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smanje količinu šećera u ishrani.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track