KAKO JE IZGLEDAO PLAN SPASAVANJA TITANA: Ispovest vođe ekipe koja je na dnu okeana pronašla delove podmornice (VIDEO)
Foto: AP Paul Daly

KAKO JE IZGLEDAO PLAN SPASAVANJA TITANA: Ispovest vođe ekipe koja je na dnu okeana pronašla delove podmornice (VIDEO)

Planeta -

Vođa spasilačke ekipe koja je tragala za nestalom podmornicom "Titan", Edvard Kasano, slomio se od tuge dok je objašnjavao kako je izgledao trenutak kada su pronašli krhotine podmornice koja je implodirala na dnu okeana okončavši živote petočlane posade.

Kasano, izvršni direktor "Peladžik Risrč Servisez", rekao je da je njegova kompanija pozvana da učestvuje u potrazi za nestalom podmornicom 18. juna u 17.45 sati.

Od njih je tada zatraženo da u potrazi upotrebe svoje vozilo na daljinsko upravljanje u dubokoj vodi pod nazivom "Odisej 6K", a oni su odmah posle toga počeli da sastavljaju tim za ovu misiju.

Titan
foto: AP Paul Daly

Kako prenose svetski mediji, vođa spasilačke ekipe je u trenutku dok se obraćao publici postao jako emotivan, govoreći im: "Mnogo je emocija. Ljudi su umorni".

"Veoma smo tužni"

- Veoma smo tužni što nismo uspeli da povratimo podmornicu u celosti - rekao je Kasano.

Kako je dalje objasnio, kada je postalo jasno da se radi o misiji koja podrazumeva da se povrati podmornica i tela posade, a ne o spasavanju, američka obalska straža je odmah kontaktirala porodice posade "Titana".

Kasano je potvrdio da je "Dip enerdži" - koji je pomogao u pokušaju potrage i spasavanja - izgubio jednu od svoje dve podmornice na daljinsko upravljanje nakon što ju je poslao na morsko dno. Jedno od njihovih vozila "nije bilo sposobno da ide dublje" od 2.700 metara i poslato je na morsko dno, ali je pretrpelo mehanički problem i izgubljeno je.

podmornica, Titan
foto: ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen

Plan spasavanja "Titana"

Plan spasavanja koji je njegova kompanije osmislila, bio je da se podmornica na daljinsko upravljanje "zakači" za "Titan" i podigne ga što je pre moguće "u jednom komadu". Kako je rekao, trebalo im je 90 minuta da stignu do morskog dna.

"Peladžik Risrč Servisez" još razmatra redosled događaja nakon što ih je "OušnGejt" kontaktirao da pomognu u potrazi.

Komunikacija između Titana i njegovog matičnog broda je prekinuta u 9.45 sati ujutru 18. juna, oko 90 minuta nakon što je podmornica zaronila.

Titan
foto: Handout / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Handout / AFP / Profimedia

Američka mornarica pronašla anomaliju

Američka mornarica je pronašla "anomaliju" koja je bila u skladu sa implozijom u blizini mesta gde se "Titan" nalazio kada je komunikacija izgubljena. Kanadska policija takođe razmatra da li su krivični, savezni ili pokrajinski zakoni prekršeni uoči katastrofe.

Kraljevska kanadska konjička policija će ispitati okolnosti koje su dovele do smrti pet članova posade u podmornici i odlučiti da li je potpuna istraga opravdana ili ne.

Njihova istraga počela je u četvrtak, dan nakon što se pokazalo da su ljudski ostaci pronađeni tokom misije povratka "Titana".

"Titan" je pretrpeo katastrofalnu imploziju tokom putovanja do olupine Titanika, koji se nalazo 4.000 metera ispod površine Atlantika.

Načelnik Kent Osmond iz Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) rekao je da je tim istražitelja osnovan sa "jedinom svrhom" da utvrdi da li bi krivična istraga bila opravdana.

Ocean Gate, podmornica, Titan
foto: Handout / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Takva istraga će se nastaviti samo ako naša istraga ukaže da su krivični, savezni ili pokrajinski zakoni možda prekršeni - rekao je on u subotu i dodao da nakon što je američka obalska straža ranije ove nedelje objavila da su ostaci iz podmornice locirani i da se pretpostavlja da su svih pet članova posade mrtvi, oni će razmotriti okolnosti koje su dovele do te smrti.

- Naši istražitelji su od jutros angažovani i aktivno rade na rešavanju ovog pitanja. Kada se donese odluka o tome da li će biti pokrenuta potpuna istraga ili ne, tada ćemo dostaviti ažurirane informacije - objasnio je Kent Osmond.

Delovi "Titana" izvučeni na obalu

U olupini podmornice Titan pronađeni su kako se pretpostavlja ljudski ostaci, saopštila je u sredu američka obalska straža. Nekoliko prepoznatljivih delova broda podignuto je na obalu ranije popodne, uključujući nos podmornice i veliki panel koji izgleda da je sa njegovog repa.

Pored tih pronađenih delova, zvaničnici obalske straže rekli su da su otkrili nešto za šta veruju da su ljudski ostaci, koji će sada biti prevezeni na brod do luke u Sjedinjenim Državama gde će biti podvrgnuti testiranju i analizi.

Otkrića su iznenadila stručnjake koji su sumnjali da je Titan potpuno uništen kada je pretrpeo katastrofalnu imploziju.

Posmrtni ostaci nikada neće biti nađeni

Ranije, u sredu, mrtvozornik je rekao za "Dejli mejl" da veruje da posmrtni ostaci onih koji su bili na brodu - uključujući britanskog milijardera Hamiša Hardinga, francuskog istraživača Pol-Anri Naržolea, izvršnog direktora "OušnGejt-a" Stoktona Raša i oca i sina Šahzada i Sulemana Davuda - verovatno nikada neće biti pronađeni.

Titan, posada, podmornica
foto: Handout / AFP / Profimedia

Zvaničnici su u sredu rekli da su ostaci koji su bili unutar olupine pažljivo uklonjeni.

- Zahvalan sam na koordinisanoj međunarodnoj i međuagencijskoj podršci za pronalaženje i očuvanje ovih vitalnih dokaza na ekstremnim udaljenostima i dubinama - rekao je u saopštenju kapetan marinskog istražnog odbora Džejson Nojbauer i dodao:

"Dokazi će istražiteljima iz nekoliko međunarodnih jurisdikcija pružiti kritičan uvid u uzrok ove tragedije".

Ali Nojbauer je rekao da treba još mnogo toga da se istraži kako bi se razumelo šta se zaista dogodilo sa podmornicom "Titan" i kako bi se sprečilo da se slična tragedija više ne ponovi.

MBI će nastaviti sa prikupljanjem dokaza i radiće intervjue sa svedocima kako bi obavestio javnost o incidentu, a "Peladžik Risrč Servisez" - čije je vozilo na daljinu otkrilo polja ruševina - saopštila je da je njen tim "još uvek na misiji".

- Oni rade danonoćno već 10 dana, kroz fizičke i mentalne izazove ove operacije, i nestrpljivi su da završe misiju i vrate se svojim najmilijima - navodi se u saopštenju kompanije.

Ocean Gate, podmornica, Titan
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Podmornica pronađena na skoro 4 kilometra ispod površine okeana

U sredu, na morskom dnu, 500 metara od pramca Titanika, koji se nalazi na skoro četiri kilometra ispod površine okeana i 360 metara od obale Njufaundlenda, u Kanadi, pronađen je "Titan".

Kad, kako i gde je nestala podmornica?

Podsetimo, podmornica Titan sa petoricom putnika i članova posade krenula je u ekspediciju u nedelju 18. juna, u 8 sati ujutru, oko 1.100 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. U 9.45 ujutro, sat i 45 minuta posle zaranjanja ka olupini čuvenog Titanika, Titan je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom.

Vest o nestalom brodu podstakla je multinacionalnu operaciju potrage i spasavanja, koja je završena kada su zvaničnici objavili da je podmornica verovatno eksplodirala, ubivši sve one koji su bili na njoj.

Godinama pre implozije, stručnjaci su upozoravali da podmornica Stokton Raša nije u stanju da bezbedno stigne do olupine Titanika na dnu okeana.

Rekli su da je trup od karbonskih vlakana, u kojem je bilo pet članova posade, njegova "Ahilova peta" jer se materijal ne smatra pogodnim za ronjenje na dubinama koje je brod dosegao.

Kako je nađena olupina podmornice?

Titan
foto: AP Paul Daly

Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, tragalo je za podmornicom Titan. Tokom opsežne potrage na oko 3.800 metara pod vodom otkriveno je pet delova, a neki od njih su pripadali kapsuli koja je održavala pritisak unutar plovila.

Robotska vozila na daljinsko upravljanje, opremljena kamerama, skenirala su dubine morskog dna. Pripadnik Obalske straže rekao je da je nosni konus, koji se nalazi izvan potisnog trupa, bio prvi nađeni komad.

Zašto je podmornica implodirala?

Podmornica je bila bukvalno smrvljena usled ogromne spoljašnje sile izazvane hidrauličnim pritiskom vode koja je okružuje. Na tim dubinama, težina vode vrši ekstremni pritisak na podmornicu koja to inače može da podnese, ali pod uslovom da nema neki strukturni nedostatak, na primer pukotinu.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track