MAKRON SE OGLASIO O NEREDIMA U FRANCUSKOJ: Neverovatno koga je okrivio za nasilje na ulicama (FOTO)
Foto: Tschaen Eric/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, AP/Aurelien Morissard, Printscreen

MAKRON SE OGLASIO O NEREDIMA U FRANCUSKOJ: Neverovatno koga je okrivio za nasilje na ulicama (FOTO)

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je povodom nereda pokrenutih nakon policijskog ubistva tinejdžera u predgrađu Pariza pozvao "sve roditelje da budu odgovorni" i rekao da društvene mreže igraju "znatnu ulogu" u širenju nemira.

- Jasno je da kontekst u kome živimo, vidimo to, da je rezultat ponekad organizovanih grupa, nasilnih i opremljenih, koje osuđujemo i koje privodimo i koje će sudski odgovarati, ali takođe vidimo mnogo mladih. Trećina privedenih prošle noći su mladi, ponekad jako mladi. Odgovornost je roditelja da ih čuvaju kod kuće... nije dužnost države da bude zamena za roditelje - rekao je Makron tokom drugog kriznog sastanka održanog u petak u Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/STEFANO RELLANDINI / POOL MAXPPP OUT

Makron je ukazao na "duh odgovornosti" velikih društvenih mreža, navodeći da se nasilna okupljanja organizuju putem Snepčeta i TikToka i da su te društvene mreže dovele do neke vrste kopiranja nasilja koje utiče na to da najmlađe osobe izgube osećaj realnosti.

- Nekad nam se čini da neki od njih na ulicama proživljavaju video igre koje su ih opile", rekao je Makron.

Francuska, protest
foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Neredi koji traju već četiri noći uzastopce počeli su u utorak nakon što je tog jutra francuska policija u Nanteru, zapadnom predgrađu Pariza, ubila iz vatrenog oružja Naela M. (17) pošto je njegov automobil zaustavila zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa.

Nael M.
Nael M.foto: Printscreen Twitter

Trenutak kada policajac puca na 17-godišnjeg Naela zabeležen je na video snimku, a sahrana tinejdžera organizovana je danas u Nanteru.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track