NIŠTA OD BAJDENOVOG PREDIZBORNOG OBEĆANJA: Vrhovni sud blokirao oprost studentskih kredita u SAD
Težak udarac: Džozef Bajden, predsednik SAD, Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

NIŠTA OD BAJDENOVOG PREDIZBORNOG OBEĆANJA: Vrhovni sud blokirao oprost studentskih kredita u SAD

Planeta -

Čak 43 miliona Amerikanaca ima dug iz perioda školovanja koji u proseku iznosi oko 17.000 dolara

Vrhovni sud Sjedinjenih Država zadao je težak udarac predsedniku Džozefu Bajdenu, blokirajući njegov plan za oprost studentskih kredita u vrednosti od 430 milijardi dolara!

Bajdenov plan trebalo je da ispuni njegovo predizborno obećanje iz 2020. Plan su kritikovali republikanci, koji su ga nazvali prekoračenjem predsedničkih ovlašćenja i nepravednim pogodnostima za visokoobrazovane građane koji su uzimali kredite, dok drugima nije omogućena ista vrsta pomoći.

Predizborna kampanja

Bajden je trenutno u kampanji da dobije stranačku nominaciju za predsedničke izbore 2024. i nada se da će osvojiti drugi mandat, iako je već sada najstariji aktuelni šef Bele kuće.

Prema planu Bele kuće, vlada bi oprostila dug od 10.000 dolara Amerikancima koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje i koji su se zadužili da bi platili obrazovanje nakon srednje škole i do 20.000 dolara za one koji su imali stipendiju Pel za studente iz porodica s nižim primanjima.

Kako prenosi BBC, 43 miliona Amerikanaca ima dug za studentski kredit (jedan od šest odraslih) i on u proseku iznosi 17.000 dolara.

Dug manji od 20.000 dolara ima 56 odsto zaduženih, a njih 51 odsto je mlađe od 35 godina. Presuda je doneta poslednjeg dana zasedanja Vrhovnog suda i dan nakon što je zabranjena politika pozitivne diskriminacije na koledžima, a čija je svrha bila da se poveća broj Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i drugih pripadnika manjina na fakultetima.

Vrednosti SAD

Komentarišući odluku Vrhovnog suda, Bajden je rekao da je ta ustanova s konzervativnom većinom izgubila dodirne tačke sa osnovnim vrednostima Sjedinjenih Država. Istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazuje da je za Bajdenov plan bilo 53 odsto Amerikanaca, a protiv 45 odsto.

Kurir.rs/A. Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track