ARHIPELAG NA SEVERU EVROPE RAZMATRA DA SE OTCEPI OD BRITANIJE: Mapa kontinenta mogla bi uskoro da izgleda TOTALNO DRUGAČIJE
Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

odluka

ARHIPELAG NA SEVERU EVROPE RAZMATRA DA SE OTCEPI OD BRITANIJE: Mapa kontinenta mogla bi uskoro da izgleda TOTALNO DRUGAČIJE

Planeta -

Orknijska ostrva mogla bi uskoro da promene svoj status u Velikoj Britaniji ili čak da postanu samoupravna teritorija Norveške.

Lokalni savet će sledećeg utorka razmatrati "alternativne oblike" upravljanja.

Lider lokalnog saveta Džejms Stokan navodi da Orkni ne dobija poštena sredstva i navodi primere Kanalskih ostrva u Lamanšu i prekomorske teritorije poput Foklandskih ostrva.

Stokan je sugerisao da bi moguća budućnost arhipelaga mogla biti nešto nalik na Farska ostrva koja su samoupravna teritorija Danske. Navodi da britanska i škotska vlada "užasno podbacile" rešavajući probleme stanovnika arhipelaga.

- Zaista se mučimo. Moramo da zamenimo celu trajektnu flotu. Uskraćene su nam stvari koje dobijaju druge oblasti. Finansijska sredstva koja dobijamo od škotske vlade su znatno manja po glavi stanovnika od Šetlanda i Zapadnih ostrva za iste stvari. Ne možemo ovako dalje - rekao je Stokan za BBC.

Stokan je dodao da detaljna studija finansija nikada nije sprovedena.

- Znamo da smo poslednjih 40 godina davali svoj doprinos kroz naftu iz Severnog mora, međutim, dividenda koju dobijamo nije dovoljna da nastavimo dalje. Imamo jedinstvenu priliku i da iskoristimo vetar oko naših voda - navodi Stokan i poziva odbornike da podrže njegovu ideju da se pronađu novi načini da Orkni dobije veću finansijsku sigurnost i ekonomske mogućnosti za stanovnike.

Orknijska ostrva
foto: Mark fairhurst / Avalon / Profimedia

Lokalni savet glasao je 2017. godine da razmotri da li ostrva mogu imati veću autonomiju, međutim, iako su želeli da imaju "jači glas" nisu podržali punu nezavisnost Orknija.

- Želimo da sagledamo sve praktične implikacije, a zatim ćemo proceniti rezultate. Tražimo najbolju poziciju za buduće generacije i naše mesto u svetu - navodi Stokan i dodaje da bi savet trebalo da istraži kako bi Orkni mogao da obezbedi "nordijsku vezu" sa Danskom i Norveškom ili čak Islandom.

Orkni je ranije bio pod kontrolom Norveške i Danske sve dok nije postao deo Škotske 1472. godine. Ostrva su bila venčani miraz Margarete od Danske koja je postala supruga škotskog kralja Džejmsa III.

- Bili smo deo nordijskog kraljevstva mnogo duže nego što smo bili deo Ujedinjenog Kraljevstva. Na ulici u Orkneju ljudi me pitaju kad ćemo da vratimo miraz i kad se vraćamo u Norvešku. Postoji ogroman afinitet i duboki kulturni odnos. Došao je trenutak da se istraži šta je moguće - navodi Stokan.

Orknijska ostrva su arhipelag sastavljen od jednog većeg i sedamdesetak manjih ostrva udaljenih oko 10 kilometara od severne obale Škotske čiji su administrativni deo. Naseljena su barem 8.500 godina. Na ostrvima trenutno živi oko 20.000 stanovnika.

Glavno naselje i administrativni centar ostrva je gradić Kirkvol.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track