ZELENSKI UZVRATIO NA OPTUŽBE: Rusija spremna da izazove eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje
Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

ZELENSKI UZVRATIO NA OPTUŽBE: Rusija spremna da izazove eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Planeta -

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom izrazio zabrinutost zbog namera Rusije da izvrši "opasne provokacije" u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je trenutno pod kontrolom Moskve.

Fabrika, najveća evropska, bila je predmet stalnih zabrinutosti za sigurnost usred ruske invazije na Ukrajinu, koja traje već više od godinu dana.

Zelenski je naglasio potrebu da se zadrži maksimalna kontrola nad situacijom i uključi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u rešavanje potencijalnih rizika.

Nuklearna elektrana Zaporožje, Zaporožje
foto: Printskrin / You Tube

„Upozorio sam Emanuela Makrona da okupacione trupe pripremaju opasne provokacije u fabrici Zaporožje“, rekao je Zelenski Makronu i dodao: „Složili smo se da držimo situaciju pod maksimalnom kontrolom zajedno sa IAEA (Međunarodnom agencijom za atomsku energiju)“.

Zelenski je tokom vikenda rekao osoblju medija u Kijevu: „Postoji ozbiljna pretnja. Rusija je tehnički spremna da izazove lokalnu eksploziju u elektrani, što bi moglo dovesti do ispuštanja opasnih supstanci u vazduh.“

„O svemu tome razgovaramo sa našim partnerima kako bi svi shvatili zašto Rusija to radi i politički vrši pritisak na Rusku Federaciju da o tome ne razmišljaju“, dodao je on.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track