RADIKALNO! FRANCUSKA BI MOGLA DA UKINE DRUŠTVENE MREŽE TOKOM NEREDA Makron: Moramo da razmislimo kako mladi koriste platforme
Foto: Tschaen Eric/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, AP/Aurelien Morissard, Printscreen

RADIKALNO! FRANCUSKA BI MOGLA DA UKINE DRUŠTVENE MREŽE TOKOM NEREDA Makron: Moramo da razmislimo kako mladi koriste platforme

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da francuske vlasti mogu da ugase društvene mreže ako se situacija u zemlji pogorša i naglasio da će biti identifikovani oni koji su na taj način pozivali na proteste nakon ubistva tinejdžera tokom policijske saobraćajne kontrole.

- Moramo da razmislimo kako mladi koriste društvene mreže i o pitanju primenjivih zabrana istih. A ako se situacija pogorša, možda treba da budemo u stanju da ih regulišemo i isključimo - rekao je Makron i napomenuo da ovu raspravu ne treba voditi prebrzo, prenosi Gardijan.

Francuski mediji javili su ranije da se Vlada sastala sa predstavnicima društvenih medija zbog nemira u zemlji. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i ministar za digitalnu tranziciju i telekomunikacije Žan Noel Baro su navodno upozorili platforme kao što su "TikTok", "Snepčet" i "Tviter" na njihovu odgovornost i zatražili podršku u identifikaciji korisnika koji su umešani u krivična dela.

Kritičari ga osudili

Kritičari su rekli da bi takav potez stavio Francusku na stranu autoritarnih zemalja kao što su Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja u razmatranju takvih mera.

Francuska, protesti
foto: Printscreen Twitter/MBS News, Printscreen Twitter Critical Fox - Austrian GP, Printscreen Twitter

Olivije For, lider Socijalističke partije, napisao je na Tviteru:

- Zemlja prava čoveka i građana ne može da se svrsta sa Kinom, Rusijom i Iranom.

Da podsetimo, Makron je prošle nedelje pozvao kompanije društvenih mreža da pokažu „osećaj odgovornosti“ i uklone osetljive postove, posebno one koji prikazuju ili podstiču nasilje ili pljačku.

Francuski ministri su se u petak sastali sa predstavnicima "TikToka" i "Snepčeta". Sledećeg dana, ministar pravde, Erik Dupon-Moreti, predložio je da se preduzmu pravni potezi da se identifikuju oni koji koriste društvene mreže za organizovanje nezakonitih radnji i izvedu pred sud.

Podsećanja radi, Francusku su zahvatili nemiri od 27. juna, kada je sedamnaestogodišnjaka ubio policajac jer nije zaustavio automobil kada mu je naređeno da to učini u Nanteru, predgrađu Pariza. Policajac koji je povukao obarač na Nahela M. priveden je zbog ubistva.

Francuska policija je u posljednjih šest dana privela 3.625 ljudi, od kojih 1.124 maloljetna lica, javili su francuski mediji, pozivajući se na Ministarstvo pravde, dodajući da je otvoreno 990 krivičnih predmeta koji će ići na sud. Neki slučajevi su razmotreni po ubrzanom postupku.

Na zatvorske kazne osuđeno je 380 lica.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track