SU-35 ISPALIO RAKETE ISPRED AMERIČKIH DRONOVA! Pogledajte dramu na nebu iznad Sirije! OVAKAV INCIDENT NIJE VIĐEN DO SADA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

eskalacija

SU-35 ISPALIO RAKETE ISPRED AMERIČKIH DRONOVA! Pogledajte dramu na nebu iznad Sirije! OVAKAV INCIDENT NIJE VIĐEN DO SADA (VIDEO)

Planeta -

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da su ruski borbeni avioni leteli "opasno blizu" nekoliko američkih bespilotnih letelica iznad Sirije ispalivši rakete i primoravši dronove "MK-9 reper" da preduzmu "manevre izbegavanja".

Centralna komanda američkih vazduhoplovnih snaga objavila je snimak susreta, koji se dogodio u sredu, na kojem se vidi ruski lovac Su-35 kako se približava američkom dronu, a kasnije je prikazano nekoliko raketa sa padobranom koje su se kretale na putanji leta drona.

Američko vazduhoplvostvo nije iznelo detalje, ali deluje da je Su-35 ispalio IC mamce ili malu svetleću raketu koja je povezana sa padobranom tako da se polako spušta na zemlju. Koristi se za osvetljavanje područja noću ili pri slabom osvetljenju.

General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da su tri američke bespilotne letelice delovale iznad Sirije u misiji protiv pripadnika Islamske države kada su se tri ruska aviona približila dronovima, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Grinkević je naveo da su se ruski vojni avioni ponašali "neprofesionalno" dok su bili u interakciji sa američkim dronovima i ocenio da te akcije ugrožavaju bezbednost američkih i ruskih snaga, preneo je AP. Pozvao je ruske snage u Siriji da se pridržavaju standarda profesionalnih vazduhoplovnih snaga.

Oko 900 pripadnika američkih snaga raspoređeno je u Siriji da rade sa sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima koje se bore protiv militanata Islamske države.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track