TURSKA OSLOBODILA KOMANDANTE AZOVA! Erdogan se iza leđa Putina dogovorio sa Zelenskim MOSKVA KLJUČA OD BESA (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Telegram

šok

TURSKA OSLOBODILA KOMANDANTE AZOVA! Erdogan se iza leđa Putina dogovorio sa Zelenskim MOSKVA KLJUČA OD BESA (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Sastanak ukrajinskog i turskog predsednika Volodimira Zelenskog i Redžepa Tajipa Erdogana neočekivano je završen povratkom zarobljenih boraca Azova u Ukrajinu.

Zelenski je na društvenim mrežama objavio fotografije sa komandantima Azova i 36. brigade marinaca koji su zarobljeni u kompleksu Azovstalja tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine. Među njima je i Denis Prokopenko koji je bio komandant posebnog odreda specijalnih snaga Azova.

Zarobljenici su u septembru iste godine internirani u Tursku gde su bili u kućnom pritvoru. To su bili uslovi sporazuma sa Rusijom koja je predala zarobljene ukrajinske vojske, ali pod uslovom da neće učestvovati u daljim neprijateljstvima. Ukrajina je u Rusiju istovremeno prebacila biznismena Viktora Medvedčuka koji je blizak Kremlju.

- Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova budu u udobnim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice - rekao je tada Zelenski.

Petorica oficira su međutim danas odletela kući nakon što je Zelenski posetio Istanbul i razgovarao sa Erdoganom.

Кancelarija predsednika Ukrajine saopštila je danas da je vratila komandante Azova i 36. brigade marinaca na osnovu rezultata pregovora sa turskom stranom.

Zelenski je dočekao oficire na aerodromu u Istanbulu i čestitao im povratak.

- Čestitam! Vi ste naši heroji. Veoma mi je drago zbog vašeg povratka u domovinu. Slava Ukrajini - rekao je šef države koji je tokom leta lično razgovarao sa svakim od oficira i zahvalio mu se na hrabrosti i otpornosti.

Moskva je burno reagovala.

- Povratak komandanata Azova nije ništa drugo do direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana - naglasio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov i naglasio da su internirani zarobljenici trebalo da ostanu u Turskoj do okončanja sukoba.

Rusiju prema njegovim rečima niko nije obavestio o prebacivanju.

Peskov je naglasio da je Turska bila prinuđena na ovaj korak zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu.

- Odluka je naravno direktno povezana sa neuspesima u kontraofanzivi. To su neuspesi sa kojima se trupe kijevskog režima sada suočavaju svakodnevno - navodi Peskov i tvrdi da je Ankara pod velikim pritiskom pred samit NATO u Viljnusu.

Ruske trupe su 7. marta prošle godine opkolile Marijupolj i do 21. aprila skoro ceo grad je bio osvojen. Poslednje borbe vođene su do sredine maja u kompleksu Azovstalja gde je bilo opkoljeno oko dve hiljada ukrajinskih vojnika.

(Kurirs/Strana/RIA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track