MOSKVA HITNO ŠALJE ČEČENE DA BRANE KLJUČNI GRAD: Ukrajina napada sa svih strana, Rusi jedva drže položaje, poznat plan Kijeva
Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

krvava bitka

MOSKVA HITNO ŠALJE ČEČENE DA BRANE KLJUČNI GRAD: Ukrajina napada sa svih strana, Rusi jedva drže položaje, poznat plan Kijeva

Planeta -

Specijalna brigada "Ahmat" hitno je premeštena na front kod Bahmuta gde ukrajinske snage napreduju iz dana u dan!

Dolazak specijalaca u Bahmut potvrdio je čečenski lider Ramzan Кadirov na svom Telegram kanalu.

- Specijalne snage "Ahmat" pod komandom Apte Alaudinova prebačene su od strane komande specijalne vojne operacije u kompleksni pravac Bahmut. Takva rokada govori o poverenju Generalštaba i visokoj borbenoj sposobnosti jedinice - napisao je Кadirov na svom kanalu na Telegramu.

Кadirov je objavio i snimak na kome Alaudinov raportira kakva je situacija u strateški važnom selu Кleščejevka iz koga je zbog uzvišenja moguće kontrolisati šire područje.

- Pitao sam kako stvari stoje u selu Кleščejevka o kome se poslednjih dana tako često govori i oko kojeg ukrajinska vojska zaoštrava situaciju. Odmah mi je poslao snimak i rekao da je upravo bio tamo da proveri kako će naši vojnici biti prebačeni. Takođe je rekao da će neprijatelj sigurno dobiti po zubima! NATO više izlazi na internet boreći se za Кleščejevku nego na terenu - navodi Kadirov.

Ukrajinska vojska, međutim, svakodnevno tvrdi da ostvaruje napredak na frontu kod Bahmuta i navodi da napadaju grad sa severne i južne strane kako bi slomili rusku odbranu. Bitka se inače od početka kontraofanzive premestila na bokove grada.

Pojedini ruski vojni blogeri takođe danima upozoravaju da je situacija kod Bahmuta kritična i da je Rusija na područje severno od grada hitno poslala rezervne snage.

- Alarmantne informacije dolaze iz područja severno od Bahmuta gde je raspoređena jedinica 3. armijskog korpusa koja nema dovoljno vojnika. Neprijatelj na tom području napreduje, a koliko duboko ne mogu reći. Malo je informacija, međutim, tamo su hitno otišle rezerve - napisao je vojni bloger i nekadašnji pripadnik FSB Igor Strelkov na Telegramu.

Stručnjak ukrajinskog Nacionalnog instituta za strateške studije Mikola Bielieskov navodi da je plan Kijeva da što više ruskih snaga veže za Bahmut.

Tamo se inače nakon povlačenja Vagnera nalaze snage regularne ruske vojske i paravojna jedinica poznata kako Oluja Z koja je pod kontrolom ruskog ministarstva odbrane.

Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, podsetimo, razvio je 20. maja rusku zastavu u Bahmutu i proglasio pobedu nad ukrajinskim snagama. Jedinice Vagnera su se nakon osvajanja grada povukle i predale položaje regularnim snagama.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu.

Bitka za Bahmut, verovatno najkrvavija od početka rata, počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine. Krvava borba je prema navodima ruskih medija trajala čak 224 dana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track