DEO NATO NIJE ZA AUTOMATSKO OBEĆANJE ČLANSTVA UKRAJINI: BBC navodi da strahuju da bi Rusija mogla da načini DVA OPASNA POTEZA
Foto: AP/Olivier Matthys, AP/Francisco Seco, AP/Alexander Kazakov

počeo samit koji bi mogao da odredi dalji tok rata

DEO NATO NIJE ZA AUTOMATSKO OBEĆANJE ČLANSTVA UKRAJINI: BBC navodi da strahuju da bi Rusija mogla da načini DVA OPASNA POTEZA

Planeta -

Lideri NATO danas su se okupili u litvanskoj prestonici Viljnusu na ključnom dvodnevnom samitu koji bi mogao da odredi smer rata u Ukrajini i budućnost ovog zapadnog vojnog saveza.

To navodi BBC koji dodaje da se 31 članica Alijanse nada da će moći da pokažu Rusiji da poseduju odlučnost da dugoročno vojno podržavaju Ukrajinu.

Navodi se da su šefovi država i vlada NATO stigli u Litvaniji uz pozitivnu dobrodošlicu u vidu turskog odustajanja od blokiranja ulaska Švedske u Severnoatlantski savez.

BBC navodi da među članicama Alijanse ipak ostaje neslaganje oko toga kako odgovoriti na ambicije same Ukrajine ka članstvu u NATO.

Vilnjus, NATO samit, Jens Stoltenberg
foto: EPA Filip Singer

Navodi se da se smatra da će neki od saveznika obećati Kijevu nove bezbednosne garancije osmišljene za odbijanje buduće ruske agresije. BBC navodi da će se na samitu razgovarati i o obezbeđivanju još naoružanja i municije Kijevu.

Navodi se da, po pitanju članstva njegove zemlje u NATO, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da Alijansa kaže Ukrajini da bi mogla da pristupi tom vojnom savezu čim ratni sukob sa Rusijom prestane i da se Kijevu eksplicitno definiše kako i kada bi to moglo da se desi.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenbergfoto: EPA Toms Kalnins

BBC navodi da neke zemlje NATO nisu voljne da idu toliko daleko, strahujući da bi obećanje skoro automatskog članstva Ukrajini moglo da Rusiji da podstrek da i eskalira sukobe i razvuče trajanje rata.

Vilnjus, NATO samit
foto: AP Virginia Mayo

Navodi se da je Jens Stoltenberg, generalNI sekretar NATO, poručio da nikakva konačna odluka nije doneta po pitanju sadržaja završnog kominikea samita.

- Apsolutno sam siguran da ćemo biti jedinstveni i poslati snažnu poruku u vezi s Ukrajinom - dodao je Stoltenberg.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track