"PRIGOŽIN JE VEROVATNO MRTAV, SASTANAK SA PUTINOM LAŽIRAN": Američki general u penziji izneo ŠOK tvrdnje o vođi Vagner grupe
Foto: Handout / AFP / Profimedia, Shutterstock, EPA/Sergei Ilnitskypool

"mislim da je to inscenirano"

"PRIGOŽIN JE VEROVATNO MRTAV, SASTANAK SA PUTINOM LAŽIRAN": Američki general u penziji izneo ŠOK tvrdnje o vođi Vagner grupe

Planeta -

Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je verovatno ili mrtav ili u zatvoru i a njegov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon pobune je verovatno lažiran, tvrdi penzionisani američki general Robert Abrams.

"Lično sumnjam da ćemo ikad više videti Prigožina u javnosti", rekao je Abrams za ABC News.

"Mislim da je sklonjen ili poslat u zatvor, ali sumnjam da ćemo ga ikad više videti ponovo", rekao je on ne navodeći konkretne dokaze za svoju tvrdnju.

Na pitanje da li misli da je Prigožin živ s obzirom na nedavnu pobunu, koja se smatra najvećim izazovom za Putinov režim otkad je došao na vlast 1999. godine, Abrams je odgovorio: "Lično mislim da nije, a ako i jeste, onda je negde u zatvoru", rekao je on.

Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin, Rusija, Ukrajina
foto: AP

Abrams je takođe izrazio sumnju u to da je uopšte došlo do sastanka Putina i Prigožina 29. juna pet dana nakon pobune, kako je objavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Iznenadio bih se ako bismo stvarno videli dokaz da se Putin sastao sa Prigožinom i mislim da je to inscenirano", rekao je Abrams.

Peskov je novinarima u ponedeljak rekao da je Putin pozvao 35 osoba, među kojima i Prigožin, na sastanak koji je trajao tri sata.

Podsetimo, pobuna je "ugušena" dogovorom u kojem je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. U okviru dogovora, Prigožin je trebalo da napusti Rusiju i preseli se u Belorusiju. Njegovi ljudi imali su tri izbora: da prate Prigožina u Belorusiju, da se pridruže regularnoj ruskoj vojsci ili da prestanu da se bore i vrate se kući.

Kurir.rs/Telegraf/ABC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track