PUKOVNIK "SEDI" NOVI VOĐA VAGNERA: Putin jasan na sastanku u Moskvi, traži da Trošev bude komandant, ali Prigožin neće ni da čuje
Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia, AP/Alexei Danichev

novi detalji

PUKOVNIK "SEDI" NOVI VOĐA VAGNERA: Putin jasan na sastanku u Moskvi, traži da Trošev bude komandant, ali Prigožin neće ni da čuje

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da komandu nad grupom Vagner preuzme Andrej Trošev, jedan od visokih zvaničnika plaćeničke grupe, preneo je CNN pozivajući se na ruski Komersant, koji je objavio detalje sa sastanka koji je šef Kremlja održao s vođama plaćenika.

CNN navodi da je Putin, kako izgleda, na sastanku organizovanom nakon neuspešne pobune i marša na Moskvu uspeo da napravi podelu između starijih boraca Vagnera i vođe grupe Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin
foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

BROJNA ODLIKOVANJA

Putin je na tom sastanku predložio da Andrej Trošev, čije je kodno ime Sedi, preuzme komandu nad Vagnerom, ali sa tim se Prigožin nije složio. Trošev je navodno na terenu komandovao pripadnicima Vagnera poslednjih 16 meseci.

Trošev (70) je penzionisani pukovnik ruske armije i na funkciji je izvršnog direktora Vagnera, navodi se u dokumentima Evropske unije i Francuske. Bio je na čelu operacija Vagnera tokom sukoba u Siriji i imao je podršku Bašara el Asada, predsednika Sirije.

Trošev je poput Putina i Prigožina rođen u tadašnjem Lenjingradu.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia, AP

- Andrej Trošev je direktno bio uključen u vojne operacije Vagnera u Siriji. On je bio zadužen za oblast oko pokrajine Dajr-ez-Zaur. Zahvaljujući tome Trošev je obezbedio ključnu podršku naporima sirijskog predsednika Bašara el Asada i njegovim pristalicama. Njegovi saradnici su osnivač Vagnera Dimitrij Utkin, koji je takođe bivši oficir vojne obaveštajne službe GRU, kao i komandiri Aleksandar Sergejevič Kuznjecov i Andrej Bogatov - navodi se u dokumentima Evropske unije koja je uvela sankcije komandantima Vagnera još u decembru 2021.

VETERAN RATOVA U ČEČENIJI I AVGANISTANU

Velika Britanija je Troševu i drugim liderima Vagnera uvela sankcije u junu 2022. godine.

- Andrej Nikolajevič Trošev je izvršni direktor Vagnera i podržavao je sirijski režim kao član milicije koja je vršila represiju nad civilima u Siriji - stoji u britanskim dokumentima.

Ruski medijski portal Fontanka navodi da je Trošev bio pripadnik tima za brze intervencije ministarstva unutrašnjih poslova i da je veteran ratova u Čečeniji i Avganistanu. Za službu u Avganistanu Trošev je odlikovan sa dva ordena Crvene zvezde - odlikovanjem SSSR za izuzetne zasluge. Za zasluge u Čečeniji odlikovan je sa dva ordena za hrabrost i Ordenom zasluga za otadžbinu drugog stepena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track