U UTORAK PAKAO! U Italiji temperature i dalje rastu, očekuje se OBARANJE REKORDA (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Gregorio Borgia

crveno upozorenje

U UTORAK PAKAO! U Italiji temperature i dalje rastu, očekuje se OBARANJE REKORDA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

I pre vrhunca toplote očekivanog od utorka živa na termometru se podigla za još jedan stepen danas u Italiji, što ipak nije odvratilo turiste od plaža, muzeja i antičkih nalazišta.

Ukupno 16 velikih italijanskih gradova stavljeno je pod crveno upozorenje za vrućinu danas među kojima su Bolonja, Firenca, Rim, Kaljari na Sardiniji, Palermo i Katanja na Sicilji, s očekivanim temperaturama u hladu od oko 35 i 36 stepeni Celzijusa, ali uz osećanje toplote blizu 40 stepeni.

Italija, Vrućine
foto: AP/Gregorio Borgia

Rim je pod jakim suncem i već je oko 11 sati bilo registrovano oko 30 stepeni Celzijusa.

Italija, Vrućine
foto: AP/Gregorio Borgia

U zoološkom vrtu glavnog grada čuvari su već počeli da hrane životinje smrznutim voćem da ih rashlade.

U Vatikanu hiljade ljudi svakog dana trpe vrućinu da bi ušli u njegove prestižne muzeje. Jutros je veliki broj turista na trgu Svetog Petra čekao satima da bi slušali tradicionalnu papinu molitvu nedeljom sa prozora, prenose novinari Frans presa.

Italija, Vrućine
foto: AP/Gregorio Borgia

Italijanska meteorološka služba CMI saopštila je da strahuje od najjače vrućine ovog leta, ali i od jakih kiša.

U Rimu koga su novinari prozvali "pakleni grad" temperature mogu porasti sutra do 40 stepeni Celzijusa i zatim 43 ili 43 stepena u utorak, što će oboriti prethodni toplotni rekord od 49,5 stepeni Celzijusa registrovan u glavnom gradu Italije u avgustu 2007. godine.

Italija, Vrućine
foto: AP/Gregorio Borgia

Najviše temperature se međutim očekuju na Sardiniji. Mogao bi biti oboren temperaturni rekord od 11. avgusta 2021. godine od 48,8 stepeni Celzijusa, što je bila najviša temperatura ikad zabeležena u Evropi.

Vrućina je jedna od najsmrtonosnijih meteoroloških pojava, potsetila je nedavno Svetska meteorološka organizacija. Prošlog leta, ;prema nedavno objavljenoj studiji, samo u Evropi visoke temperature su bile uzrok više od 60.000 smrtnih slučajeva.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track