NOVA UZNEMIRUJUĆA TEORIJA O IMPLOZIJI PODMORNICE: Titan oštećen dok ga je ledolomac vukao do mesta zarona? STRUČNJACI SE OGLASILI
Foto: Handout / AFP / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia

tragedija

NOVA UZNEMIRUJUĆA TEORIJA O IMPLOZIJI PODMORNICE: Titan oštećen dok ga je ledolomac vukao do mesta zarona? STRUČNJACI SE OGLASILI

Planeta -

Mere za uštedu troškova tokom izgradnje turističke podmornice "Titan" možda su dovele do katastrofalne implozije plovila prošlog meseca.

- Jedna mera za smanjenje troškova uključivala je iznajmljivanje matičnog broda zvanog "Polarni princ" koji je bio premali da nosi "Titana" na palubi što znači da je morao da ga vuče kroz vode okeana tri dana od Njufaundlenda do mesta nesreće - navode stručnjaci za Njujork tajms.

Stručnjaci su uporedili "Titana" sa istraživačkom podmornicom američke vlade "Alvin" koja je bezbedno imala više od 4.500 zarona u duboko more od 1973. godine. "Alvin" je za razliku od "Titana" dizajniran kao sfera sa trupom od titanijuma i transportovan je do mesta zarona na palubi matičnog broda dok je "Titan" vučen preko burnih voda Severnog Atlantika na svojoj maloj platformi što je moglo da ošteti podmornicu.

Istraživačka podmornica "Alvin" se transportuje do mesta za ronjenje na palubi namenskog matičnog broda koji je opremljen prilagođenim vitlima i velikom dizalicom koja je postavlja u okean.

Ocean Gate, podmornica, Titan
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nasuprot tome "Titan" nije imao namenski matični brod i da bi se smanjili troškovi odvučen je na more iznajmljenim brodom. Ledolomac, nekada deo flote kanadske obalske straže, bio je manji i stariji od brodova koje je kompanija koristila prethodnih godina što je bio potez direktora Stoktona Raša za smanjenje troškova.

"Polarni princ" je koristeći kabl za vuču vukao "Titan" preko stotina kilometara otvorenog mora na vrhu platforme za lansiranje koja je korišćena za potapanje i izvlačenje podmornice.

Arni Vajsman krenuo je na putovanje u maju i posvedočio da je kompanija koristila isti matični koji je vukao podmornicu.

- Video sam da se podmornica i platforma prilično grubo bacaju - rekao je Vajsman za Tajms.

Titan
foto: AP Paul Daly

Vajsman je proveo nedelju dana na brodu čekajući da se vreme razvedri, međutim, zaron je na kraju prekinut.

- Videli smo da su prednji deo platforme i podmornica pod vodom - navodi Vajsman.

Tada nije bilo jasno šta se dogodilo, a članovi posade su verovali da je ribarska bova uočena u tom području možda zaplela uže za platformu i povukla je ispod puneći rezervoare za vazduh vodom.

Pokušaji podizanja platforme pomoću bove na vuči bili su neuspešni, a Raš je morao da pošalje ronioce da čiste vodu iz rezervoara platforme što je proces koji je trajao pola dana.

Vajsman se prisetio da se Raš šalio zbog tog incidenta.

- Podmornica je pod vodom. Zašto je to problem - rekao je direktor kompanije.

"Titan" je 18. juna implodirao tokom ronjenja do olupine čuvenog prekookeanskog broda pri čemu je poginulo pet osoba - Raš (61), britanski milijarder Hamiš Harding (58), francuski stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržeolet (77), pakistanski biznismen Šahzada Davud (48) i njegovih sin Sulejman (19).

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track