PROKOPENKO VEĆ UZEO ORUŽJE U RUKE: Komandant Azova posle povratka iz zatočeništva otkrio kad će rat za njega biti završen (FOTO)
Foto: Printscreen/Telegram

novi detalji

PROKOPENKO VEĆ UZEO ORUŽJE U RUKE: Komandant Azova posle povratka iz zatočeništva otkrio kad će rat za njega biti završen (FOTO)

Planeta -

Denis Prokopenko, nekadašnji komandat Azova koji je nedavno vraćen iz zatočeništva, uskoro će ponovo preuzeti komandu nad brigadom.

Prokopenko je danas obišao kamp Azova i na fotografijama se vidi da je već u vojnoj uniformi i naoružan.

- Dok sam bio u zatočeništvu rekao sam da se za mene rat neće završiti dok ne vratimo našeg poslednjeg borca iz zatočeništva i vratimo granice Ukrajine u stanje iz 1991. godine. Ja sam vojnik. Ne zanimaju me nikakve druge aktivnosti osim vojnih. Moje srce i moje telo pripadaju Azovu - rekao je tokom sastanka sa pripadnicima brigade.

Denis Prokopenko inače prolazi kroz rehabilitaciju, a nakon toga će prema navodima ukrajinskih medija u potpunosti početi da ispunjava svoje službene dužnosti komandanta brigade Azov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, podsetimo, nedavno je posle pregovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom vratio iz Turske petoricu oficira zarobljenih u Marijupolju.

Zelenski je na društvenim mrežama objavio fotografije sa komandantima Azova i 36. brigade marinaca koji su zarobljeni u kompleksu Azovstalja tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine. Među njima je bio i Denis Prokopenko koji je bio komandant posebnog odreda specijalnih snaga Azova.

Denis Prokopenko
foto: Printscreen/Telegram

Zarobljenici su u septembru iste godine internirani u Tursku gde su bili u kućnom pritvoru. To su bili uslovi sporazuma sa Rusijom koja je predala zarobljene ukrajinske vojske, ali pod uslovom da neće učestvovati u daljim neprijateljstvima. Ukrajina je u Rusiju istovremeno prebacila biznismena Viktora Medvedčuka koji je blizak Kremlju.

Denis Prokopenko
foto: Printscreen/Telegram

- Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova budu u udobnim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice - rekao je tada Zelenski.

Petorica oficira su međutim odletela kući nakon što je Zelenski posetio Istanbul i razgovarao sa Erdoganom.

Oslobađanje komandanata Azova izazvalo je nezadovoljstvo u Кremlju.

Ruske trupe su 7. marta prošle godine opkolile Marijupolj i do 21. aprila skoro ceo grad je bio osvojen. Poslednje borbe vođene su do sredine maja u kompleksu Azovstalja gde je bilo opkoljeno oko dve hiljada ukrajinskih vojnika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track