KREMLJ PRELOMIO: Raskinut sporazum o izvozu ukrajinskog žita!
Foto: Shutterstock

TOKOM PROŠLE GODINE CRNIM MOREM PREVEZENO 33 MILIONA TONA

KREMLJ PRELOMIO: Raskinut sporazum o izvozu ukrajinskog žita!

Planeta -

Sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora danas je prestao da važi i neće biti produžen jer njegov deo koji se tiče Moskve nije ispunjen.

To je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Danas je prestao da važi crnomorski sporazum o žitu. Kao što je predsednik Rusije ranije najavio, nakon njegovog isteka 17. jula sporazum neće biti produžen jer deo koji se odnosi na Rusiju do sada nije primenjen - rekao je Peskov.

On je dodao da će se Moskva odmah vratiti primeni crnomorskog sporazuma čim počnu da se ispunjavaju obaveze navedene u memorandumu Rusije i UN o uklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu, sporazum kome su posredovale Turska i UN, već je dva puta bio obnovljen.

Taj sporazum je prošle godine omogućio da se 33 miliona tona žita izveze preko ukrajinskih luka uprkos sukobu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:53

RUSI OBJAVILI DA JE OŠTEĆEN KRIMSKI MOST: Čule su se eksplozije, ima poginulih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track