"MISLIO SAM DA TAKVOG MUČENJA IMA SAMO U FILMOVIMA": Ispovest Amerikanca kog su Rusi uhvatili,pa pustili,a on se VRATIO U UKRAJINU
Foto: Printscreen/ABC News

ZAROBLJEN KOD HARKOVA

"MISLIO SAM DA TAKVOG MUČENJA IMA SAMO U FILMOVIMA": Ispovest Amerikanca kog su Rusi uhvatili,pa pustili,a on se VRATIO U UKRAJINU

Planeta -

Aleks Druk, američki ratni veteran iz iračkog rata, zarobljen je u junu prošle godine u Ukrajini dok se borio protiv ruskih snaga, a Rusi su ga te jeseni pustili iz zarobljeništva zajedno sa još nekim strancima.

Nakon oslobađanja ispričao je za ABC njuz da je želeo da umre u ruskom zatvoru jer više nije mogao da izdrži svakodnevna mučenja.

Američka televizija sada navodi da bi, nakon što je Druk preživeo par meseci zarobljeništva "u jednom od najopasnijih mesta na Zemlji", neko pomislio da on više neće želeti da se vrati nazad.

Ali, Druk se vratio u Ukrajinu kako bi opet pomogao naporima ukrajinskih snaga. U novom intervjuu za ABC njuz objasnio je zašto je odlučio da napusti Alabamu i ponovno krenuti na istok Evrope.

- Osećam se prilično dobro. Znate. Ukrajina mi je kao drugi dom, pa je lepo ponovo biti kod kuće - objasnio je Druk.

Aleks Druk
Aleks Drukfoto: Printscreen/ABC News

On tvrdi da se nije vratio na front i da ne želi previše da se približi ruskim linijama.

- Ja sam obeležen čovek i mislim da sam dobio svoju drugu priliku za život. Dakle, ako me opet zarobe, nestaću. Prvi put kada sam došao, osećao sam se kao da imam puno da dam ukrajinskom narodu, njihovoj vojsci. A sada osećam da imam još više - rekao je Druk.

On je prošlog leta pristupio ukrajinskoj jedinici sastavljenoj od stranih boraca. Druk je zarobljen zajedno s Endijem Hujnom, još jednim američkim vojnim veteranom.

U ruskom zatvoru su proveli 105 dana dok nisu oslobođeni u razmeni zarobljenika u kojoj su posredovale vlasti Saudijske Arabije i Turske.

- Bilo je prilično teško. Mislim, mučili su nas na načine za koje sam mislio da se događaju samo u filmovima, ali ne, bilo je stvarno - kazao je Druk.

Alex Drueke, Ukrajina, Amerikanac
foto: Printscreen/ABC News

On je naveo da ga je sve to "duboko pogodilo".

- Čini se smešno da se kaže, ali na mnogo načina imao sam sreće što sam već pastio od posttraumatskog stresniog poremećaja (PTSP) iz Iraka... Došao sam u situaciju malo spremniji, ali biti u samici mesec dana i čekati smrtnu kaznu u ruskom zatvoru dva, dva i po meseca daje vam puno vremena za razmišljanje. Puno vremena za introspektivu - rekao je ovaj Amerikanac.

On je kazao da je "naučio puno o sebi".

- I shvatio sam da imam drugu šansu za život. Nebrojeno puta sam bio manje od sekunde udaljen od smrti. I zato pokušavam da učinim pozitivne stvari, što je jedan od razloga zašto sam se vratio ovde u Ukrajinu. Želim da činim dobre stvari u svom životu - poručio je Druk.

On je dodao da su mu mnogi prijatelji i parodica vrlo zabrinuti zbog njegovog povratka u Ukrajinu.

- Ovaj put sam prisiljen da se vratim, jer želim da ovaj rat završi - zaključio je Druk.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/ABC news)

Bonus video:

08:41

GLAVNO ORUŽJE RATA JE POZNATA SOVJETSKA PUŠKA?! Mlakar: Ukrajina napravila VELIKU STRATEŠKU GREŠKU, vode rat po tik tok sistemu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track