MAT NA ISTOČNOM FRONTU: Rusija okupila 100.000 vojnika SPREMNIH ZA JURIŠ kod Kupjanska! ČEKA SE SAMO NAREĐENJE
Foto: EPA/Atef Safadi

novi detalji

MAT NA ISTOČNOM FRONTU: Rusija okupila 100.000 vojnika SPREMNIH ZA JURIŠ kod Kupjanska! ČEKA SE SAMO NAREĐENJE

Planeta -

Rusija je navodno nagomilala više od 100.000 vojnika u području Kupjanska kako bi pokušala da slomi odbranu Kijeva na istočnom frontu.

Serhij Čerevatj iz istočne komande Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da se na pravcu Liman - Kupjansk nalazi "moćna grupacija" ruske vojske koja broji više od 900 tenkova i 370 artiljerijskih oruđa.

- Neprijatelj je koncentrisao vrlo moćnu grupaciju na pravcu Liman - Kupjansk sa više od 100.000 ljudi odnosno više od 900 tenkova i više od 370 višecevnih bacača raketa. Angažovao je desantne i najbolje motorizovane jedinice - rekao je Čerevatj.

Na tom delu istočnog fronta nalaze se prema njegovim rečima rezerve vojske i jedinice Oluje Z.

- Ruske snage ulažu sve u probijanje odbrane. Naši vojnici čvrsto stoje u odbrani - navodi Čerevatj.

MAT POZICIJA KOD LIMANA

To je prema navodima medija bila rezerva koju je ruski glavni štab nameravao da upotrebi ako ukrajinska ofanziva bude uspešna. No, budući da je bila neuspešna, general Valerij Gerasimov, načelnik glavnog štaba ruske vojske, odlučio je da te snage iskoristi da potpuno zaustavi ukrajinsku ofanzivu.

Ruske snage raspoređene su u Luganskoj oblasti i usmerene prema gradu Limanu u Harkovskoj oblasti. Liman je inače oslobođen početkom oktobra prošle godine što je bila jedna od najvećih i najznačajnijih ukrajinskih pobeda od početka rata.

Gerasimov najverovatnije ne planira napad na Liman već želi da natera generala Valerija Zalužnog, glavnog zapovednika ukrajinske vojske, da preusmeri svoje najbolje snage na istok i tako potpuno uspori ili zaustavi ofanzivu na jugu.

Zalužni baš i nema mnogo izbora jer bi ponovna okupacija Limana jako zakomplikovala situaciju na istočnom frontu te bi se Slavjansk opet našao na prvoj crti. Lako bi se moglo dogoditi da ruska letnja ofanziva bude mnogo uspešnija nego zimska i da se neodlučnost i kalkulisanje Zalužnog Ukrajini obije o glavu.

Mnogi ipak procene o "moćnoj grupaciji" smatraju preteranim jer Gerasimov teško može da okupi 100.000 vojnika i to posebno otkako više ne može da računa ni na 25.000 vagnerovaca. Treba međutim naglasiti da i polovina tog broja predstavlja jako veliku silu koja Ukrajincima može stvoriti ogromne probleme.

KOLIKO RUSI IMAJU TENKOVA?

Tvrdnja da su Rusi uspeli da skupe 900 tenkova potpuno je neverovatna tako da će pre biti da su uspeli da prikupe toliko svih borbenih vozila.

Jučerašnji podaci ukrajinskog ministarstva odbrane govore da su uništili 4.119 ruskih tenkova. Jedan izveštaj iz 2022. kaže da je ruska vojska u trenutku napada na Ukrajinu imala 2.927 aktivnih tenkova. U rezervi je imala više od 10.000 od čega 200 T-90 i oko 3.000 T-80. Ostalo su bili T-72.

Britanska obaveštajna služba tvrdi da ruske fabrike mogu godišnje za borbu osposobiti i proizvesti najviše 200 tenkova. Njihove procene ruskih gubitaka mnogo su skromnije od ukrajinskih i iznose 2.500 tenkova. To pak znači da su Rusi ostali skoro bez svih tenkova kojima su krenuli u pokušaj okupacije cele Ukrajine. Stoga nije ni čudno da su aktivirali prastare T-62 i T-55.

Iako ukrajinska ofanziva ne ide dobro, ipak nekako gura, a Rusi se brane aktivnom odbranom, što znači da neprestano koriste veliki broj borbenih vozila.

Tako bi se moglo zaključiti da su Ukrajincima u strahu velike oči. No ostaje činjenica da je neuspeh ukrajinske ofanzive, koja nije ostvarila ništa od najavljivanog, ruskim zapovednicima otvorio neke nove mogućnosti koje će Ukrajincima dodatno zakomplikovati situaciju.

(Kurir.rs/Index/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja